Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmen chockhöjs

Annons

Från början hade Falu energi och vatten tänkt höja fjärrvärmetaxan dels från första juli dels från kommande årsskifte. Höjningen skulle bli mellan fem och sex procent varje gång.

Men beslutet sköts upp tills styrelsesammanträdet i går. Då beslutades om en sammanslagen höjning på tolv procent från första oktober. Taxeperioden löper fram till första oktober nästa år.

Anledningen är den kraftiga utbyggnaden av fjärrvärmen i kombination med en dålig lönsamhet på verksamheten. Totalt i år, inklusive den ny beslutade taxehöjningen, räknar bolagets vd Bengt Gustafsson med att fjärrvärmen ska ge en vinst på mellan fem och sju miljoner kronor. Men det är ändå inte tillräckligt, anser han.

- Ska en sådan här verksamhet vara sund skulle vinsten ligga på mellan 15 och 20 miljoner kronor, säger han.

Han är medveten om att den kraftiga höjningen kommer att medföra protester.

- Det får vi ta. Men man ska också vara medveten om att mellan åren 1992 och 2002 skedde ingen höjning av taxan alls. I det perspektivet är höjningen inte stor, säger han.

Han anser också att i det stora hela är ändå fjärrvärmekunderna vinnare.

- Det är fortfarande ett gigantiskt gap upp till hur stor höjning det varit på el och olja. Vi är ändå trots vår taxehöjningen billigast, säger han.

Men höjningen kostar Kopparstaden stora pengar.

Från första oktober blir värmekostnaderna 1,3 miljoner kronor extra i år. Och tillsammans med de tidigare höjningarna de två senaste årsskiftena ökar årskostnaden med åtta miljoner kronor per år.

Kopparstaden hade redan vid sitt sammanträde 18 maj tänkt begära förhandlingar med hyresgästföreningen om en hyreshöjning för att kompensera sig. Men beslutet sköts upp då man inte visste på vilken nivå Falu energi och vatten hade tänkt lägga sig.

Nu vet man det och bolaget har beslutat om ett extra styrelsesammanträde 30 juni för att då besluta om att begära hyresförhandlingar.

- Ambitionen är att få ett nytt hyresavtal från första oktober och ett år framåt. Detta för inte blir tagen på sängen om Falu energi och vatten då kommer med nya taxehöjningar, säger Kopparstadens vd Pär Nyberg.

Han är irriterad över att nu tvingas rätta sig efter Falu energi och vattens agerande. Det spräcker ambitionen att hålla hyreshöjningarna i nivå med inflationen och ha fleråriga hyresavtal som ger hyresgästerna en bättre ekonomiskt framförhållning.

I majoritetens budgetförslag för nästa år, som behandlas i dag i kommunfullmäktige, står att läsa att kommunen ska sänka sitt avkastningskrav på fjärrvärmen med en miljon kronor. Detta för att begränsa taxehöjningarna.

- Men detta verkar inte ha avsedd effekt eftersom den nu beslutade taxehöjningen i praktiken är högre än den som aviserades i april, säger Per Nyberg.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons