Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Värmeböljor kan vi inte göra mycket åt men vi ska bli bättre"

Annons

"Det var värmens fel att livsmedlen inte höll bästa kvalitét vid miljö- och hälsonämndens inspektion".

Kylar som inte håller måttet var den vanligaste förklaringen när tidningen talade med ansvariga vid de olika matställena.

Det var varmt när miljö- och hälsoskyddsnämnden genomförde sin inspektion. Den förklaringen ger många av de ansvariga vid matställena till att många provresultat inte gav helt godkänt.

- Det var jättevarmt och kylarna orkade inte med men vi ska kunna hantera det även om det är varmt. Det har brustit i rutinerna, något som vi nu ser över, säger Joonas Tenhunen, ansvarig för Strandrestaurangen och Tågvagnen.

- Inga kylar orkar med att hålla temperaturen, när det är så varmt som det var då, särskilt som vi öppnar dem hela tiden för att ta ut eller ställa in saker, säger Göran Frisk vid Värdshuset Slipstenen.

Berzan Jamal, vid Pizzeria Viking, håller med, medan Ragip Iseni vid Pizzeria Paradis inte förstår varför pizzerians skinka fick en anmärkning.

- Den kom från grossisten samma dag och i kylen var det åtta grader (som är högst tillåtna temperatur för skinka, reds. anmärkning.).

Sara Larsson, ansvarig för Orsa Bowling, tror inte heller att det var fel tempertaur i kylen som gjorde att deras grillspett och räksmörgås fick anmärkningar.

- Vi har rätt temperatur i kylarna men det är extra mycket bakterier under rötmånaden.

Pizzeria Amore, som hade ett otjänligt resultat men vars andra prov var utan anmärkning, tror att det var kebabens temperatur som medförde det dåliga resultatet.

- Jag tar en ny kebabrulle varje morgon och sparar aldrig gårdagens. Nu har jag också ny varmhållning, så att kebaben alltid håller 60 grader, säger Necdet Dogan, vid Pizzeria Amore.

Bo Andersson, vid Frelins café, har inga kommentarer till varför konditoriets grönsallad fick ett resultat som löd "tjänligt med anmärkning".

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons