Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmebölja kräver offer på Balkan

Annons

Flera människor har dött de senaste dagarna i en värmebölja på Balkan, som orsakat vilda bränder, strömavbrott och svåra trafikproblem.

Temperaturer på upp till 42 grader har uppmätts runtom på Balkan under den senaste veckan.

Rumänska hälsomyndigheter uppgav på onsdagen att fem personer hade dött, och i Bukarest sökte invånarna skugga under träden medan myndigheter satte upp tält med sjukvårdare och vatten. Oro för att värmen ska böja tågrälsen och orsaka urspårningar har skapat stora förseningar i tågtrafiken som löper långsammare. Den senaste värmeböljan i Rumänien i juni orsakade över 30 dödsoffer.

I Belgrad förbjöd myndigheterna på onsdagen utomhusförsäljning av ägg och avrådde invånarna från att bada i en sjö i staden, eftersom temperaturskillnaderna mellan vattnet och luften orsakat flera hjärtinfarkter med dödlig utgång.

Sjunkande vattennivåer i Albaniens vattenkraftverk har orsakat massiva strömavbrott, och skogsbränder härjar i Makedonien, Bulgarien och Kosovo. Utbrytarprovinsen Kosovos största vattenfall har torkat ut för första gången sedan 1965.

Samtidigt slog Italien på onsdagen nytt nationellt rekord i elkonsumtion, på grund av användandet av luftkonditionering i sommarvärmen.

TT

Mer läsning

Annons