Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värme till 50 villor

Annons

I Kolningsån i Forsgärdet vid den gamla kvarnen nedanför Envikens gamla kyrka fanns det för länge sedan ett mindre kraftverk. Det har Envikens elkraft under många år önskat att återuppbygga. Fallrätterna köptes därför in för 22 år sedan, men därefter har frågan varit vilande i många år.

- Tidigare har inte förutsättningarna varit de bästa men nu med de nya elcertifikaten är läget ett annat, säger Envikens elkrafts vd Jan-Erik Bergkvist.

Elcertifikaten innebär att den som producerar förnyelsebar energi får en extra slant för den energi som säljs. Envikens elkraft får därmed 20 öre per såld kilowattimme utöver grundintäkten på 30 öre.

En förstudie på det nya kraftverket är klar. Och enligt den ska kraftverket producera 1,1 GWh (gigawattimmar) vilket motsvarar energibehovet för 50 eluppvärmda villor.

Som jämförelse kan också nämnas att det nu aktuella kraftverket kommer att producera hälften av vad kraftverket i Marnäs producerar då det klarar 2,5 GWh.

Investeringen för kraftverket i Forsgärdet ligger på 7,4 miljoner kronor. Men några beslut att sätta igång och bygga är ännu inte fattat. Föreningsstämman gav dock i måndags styrelsen för Envikens elkraft i uppdrag att gå vidare med utredningsarbetet.

I det samråd med berörda som skett tidigare är både länsstyrelsen och Falu kommun positiva till att kraftverket byggs. Men det finns också motståndare till projektet, bland andra en del närboende och fiskevårdsområdesföreningen.

Många olika tillstånd ska också sökas och om de ges och föreningsstämman slutligen säger ja till projektet kan det tidigast börja byggas nästa höst.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons