Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värme och gemenskap på scouternas jullunch

Annons

För många är julen en gemenskapens högtid. Det är då folk återvänder hem för att träffa sina nära och kära över en god bit mat.

På ålderns höst är det dock många som bara får leva på minnena av gemenskap och delad julglädje. Barnen är utflyttade och ens livskamrat har lämnat jordelivet.

För Börje Gustafsson var detta första julen han firade utan sin hustru. Hon gick bort för bara några dagar sedan.

Han är sorgsen men har ändå orkat ta sig ner till Lyckträffen för att äta julmat i gemenskap med andra.

-Vi var gifta i 63 år. Det känns mycket jobbigt... men det måste gå, säger han.

Gertrud Tallberg har varit änka i några år. Hon minns jularna för 25-30 år sedan då hon firade med hela familjen hemma i Solhaga.

- Visst var det roligare förr när ungarna var hemma, det var mer fart då. Nu är det bara till att äta, sova och känna efter krämpor.

Precis som flera andra uppskattar hon scouternas initiativ att bjuda på jullunch. Det var Tina Aronsson som drog i gång det hela för tre år sedan.

-För åldringarna är det inte paketen som är viktigast utan gemenskap och god mat. Många skulle sitta helt ensamma om vi inte gjorde det här, säger hon.

Känner du dig lite som Karl-Bertil Jonsson?

-Ha, ha... nej, det känns bara som en bra jul.

Lagar du all mat själv?

-Ja, men jag har fått hjälp av mamma Bibbi Aronsson och hennes sambo Roland Sundström. Vi har rullat närmare 200 köttbullar. Roland kryddar, mamma rullar och jag steker.

Tinas sambo, Juha Mäki, fanns också på plats för att hjälpa till med serveringen. Menyn bestod av den traditionella julmaten och den som ville fick sig också en julsnaps serverad.

Scouterna Erik Bredmar, Hans Andersson, Kenneth och Carina Stenholm hade börjat julaftonen med att bära in fredslågan från Betlehem till Vikmanshyttans kyrka innan de bar lågan vidare till Lyckträffen.

Tidningen frågar Kenneth Stenholm och Hans Andersson om vad de tycker om kollegan Tina Aronssons idé med jullunch för åldringar:

-Helt fantastiskt. Hoppas det håller i sig tills jag och Hans blir gamla och sitter här och äter, säger Stenholm.

Men det var inte bara scouterna i Vikmanshyttan som gjorde en god gärning under julhelgen. Second hand-föreningen var också i farten.

-Vi har gett alla asylsökande barnen en julklapp. De fick en pläd och godis, säger Bibbi Aronsson.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons