Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varmast eller kallast?

Annons

Det är minst sagt bedövande varmt inne i gatuköket på Ingarvet. Tempot är högt när far Peyman Nabipour och dotter Shler Lotfollahi hastar mellan kylskåp, stekbord och lucka så att svetten lackar. Den lilla bordsfläkten jobbar för högtryck men det hjälper föga - 40 grader plus uppmäter FK:s testpatrull att temperaturen är vid stekbordet.

I det lilla rummet bakom pustar Peyman Nabipour ut några minuter mellan skoven av kunder. På bänken står en plastlåda, i den en stor isklump på upptining och han läppjar på lite isvatten ur en plastmugg:

- Värmen är jobbig speciellt när det är stressigt vid lunchtid, man blir mindre effektiv, säger han.

- Men det är bara och blunda och låtsas att man jobbar i Grekland eller Turkiet - då behöver man ju ingen semester och vi får all den värme vi behöver, säger han och skrattar.

På Melkers chark drar Stig Söderlund på sig värmeoverallen och de vadderade handskarna. Tre lager med kläder får han lov att ha på sig sommar som vinter:

- Jag har alltid underställ på mig, det går ju inte att hålla på att ta på sig och av sig det hela tiden, säger han.

Han arbetar i fryslagret och kör in och ut råvaror med en eltruck.

- En sådan här dag kan det ju vara skillnad på 50 grader, säger han.

Det visar sig stämma ganska väl - minus 25 grader är det inne i frysen och drygt plus 24 utanför.

- Jag känner inte av det, jag är sällan förkyld om man nu trodde det.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons