Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsstörst på isborrar

Annons

På onsdagen lastades tre långtradare fulla med 4 000 isborrar för vidare färd mot Moskva. John Fjällborg, Lars Palm och Stefan Eksrud arbetade så svetten lackade och runtomkring satt arbetskamrater och avslutade lunchen. Alla verkade påtagligt lyckliga.

Det går alltså bra för KJ Eriksson och det förnekar inte Bo Eriksson, vd i företaget.

- Det finns flera förklaringar till framgångarna. Vi tycker att vi har bra produkter, den billiga svenska kronan gynnar exporten men det viktigaste; vi har en otroligt skicklig och lojal personal som gör ett storartat jobb.

KJ Eriksson har i dag 130 anställda. Företagets huvudprodukt är knivar.

- 1961 köpte vi ett företag som tillverkade isborrar och i dag är 25 anställda sysselsatta med att tillverka mellan 150 000 och 200 000 isborrar om året. Det är borrar i olika dimensioner och konstruktioner; från små enkla pimpelborrar till stora motordrivna för mer professionellt bruk, berättar Bo Eriksson.

- Vi svarar för drygt hälften av världsproduktionen och USA, Kanada och Norden är våra största marknader. Nu när Ryssland har öppnats har befolkningen där fått upp ögonen för våra produkter och eftersom vinterfisket är stort i Ryssland så har vi en bra marknad där.

Företaget skulle kunna producera mer och söker ytterligare personal. Bo Eriksson antyder att produktionsskiften kan behöva utökas.

- Vi ska ju vara på väg in i en högkonjunktur men det kan komma dåliga tider också, så det gäller att stå med benen på jorden.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons