Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsrekordspänning i Inga-projektet

Annons

HVDC-projektet i Afrika mellan vattenkraftverket Inga i Kongo och Sydafrika utvecklas. Projektgruppen föreslår nu att HVDC-systemet körs på den nya världsrekordspänningen 800 kilovolt.

Projektet, som kallas Western Corridor (Westcor), leds av en Steering Committee som är den som nu i veckan föreslagit världsrekordspänningen.

Vattenkraftverket planeras kallas Grand Inga III. Vattenfallet som har världens största potential på cirka 40 000 megawatt har byggts ut med två mindre kraftverk, Inga I på 351 megawatt (1972) och Inga II (1982) på 1 424 megawatt.

Det nya kraftverket föreslås bli på 3 500 megawatt.

500 megawatt ska föras över i en växelströmslinje till Kongos huvudstad Kinshasa och 3 000 megawatt ska föras söderut i ett likströmssystem där kraft tappas av i Namibia och Botswana och 2 000 megawatt når slutkunder i Sydafrika.

Kraftverket är kostnadsberäknat till 29 miljarder kronor, HVDC-linjerna till fem miljarder och HVDC-stationerna till 6,5 miljarder kronor.

Samriskbolaget vill använda sig av 800 kilovolt likström i stället för sedvanliga 500 kilovolt som exempelvis ABB använder sig av i Three Gorgesprojektet i Kina.

Utöver att överföra elkraft från Ingafallen är det tänkt att vattenkraftspotentialen på 6 000 megawatt i Cuanza Basin i Angola och ytterligare 2 500 megawatt naturgaspotential i norra Angola ska använda HVDC-systemet.

Sydafrikansk press skriver att om samriskbolaget Westcor kan hitta finansiering av projektet så ska det delas upp tre bolag, ett genereringsbolag, ett kraftnätsbolag och ett telekomföretag som ska nyttja tornen för en fiberoptisk länk. Den dagsaktuella bedömningen är att Westcorprojektet är i drift om 10 till 15 år räknat från i dag.

FN och Världsbanken är uttalade anhängare av projektet som en del i ett fredsarbete i södra Afrika.

Westcor ägs av kraftbolagen Botswana Power Corporation, Empresa Nacional de Electricidade (Angola), Eskom (Sydafrika), NamPower (Namibia) och Societé Nationale d'Electricité (Demokratiska republiken Kongo).

Kongos regering har nyligen sagt att man räknar med att utveckla projektet tillsammans svenska ABB.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons