Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsbokdagen i Smedjebacken

Annons

Måndagen den 23 april är det Världsbokdagen. Smedjebackens bibliotek har på olika sätt uppmärksammat "Boken" under de år som denna dag funnits.

På årets världsbokdag kommer läraren och kulturpersonligheten Jari Antell, välkänd för många Ludvika- och smedjebacksbor till Smedjebackens bibliotek för att berätta om författaren och vetenskapsmannen Carl von Linné. Linné som levde under större delen av 1700-talet föddes i Småland 1707. Det är alltså 300 år sedan, vilket firas i Sverige och i hela världen under hela 2007. Carl von Linné är den mest kände svensken någonsin utanför Sveriges gränser. Det är framför allt hans upptäckt och banbrytande arbete om växternas sexualliv och hans latinska bestämning av växter och djur som gjort Linné uppmärksammad över hela världen.

Jari Antell kommer i första hand att koncentrera sig på Carl von Linné som författare. Få vet idag att Linné vid sidan av publicerandet av sina vetenskapliga avhandlingar och skrifter också var en god författare som med stor nyfikenhet och systematik iakttog det han såg. Han var också en utomordentlig pedagog, humoristisk och visade sig också äga en naturlyrisk ådra. Detta framkommer inte minst i hans reseskildringar som han genomförde i några av Sveriges landskap. Till resedagböckerna bifogade han ofta egna teckningar som kompletterade texterna. I Dalarna reste han på uppdrag av landshövdingen i Dalarna, Nils Reuterholm år 1734. Uppdraget var att försöka hitta naturresurser att utveckla och vidareförädla. Resedagboken utkom långt senare under titeln; Linnés Dalaresa.

Jari Antell har bland annat gestaltat Carl Mikael Bellman i uppskattade föreställningar tillsammans med sina kollegor, Marie Keohane med flera. Han är också en av de drivande i kulturföreningen Sammelsurium.

Mer läsning

Annons