Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsbäst i domino

Annons

Det var i juli förra året som Ma-tilda såg ett annorlunda jobb på arbetsförmedlingens hemsida. Hon sökte och fick jobbet. Utdelningen blev inte bara ett drömjobb. Hon blev även både världsmästare och världsrekordhållare i sin nya syssla. Att sätta upp dominobrickor.

Den 18 november förra året var hon med i det lag som satte upp 4 321 000 brickor. Det förra världsrekordet var 3,9 miljoner brickor.

- När vi passerade fyra miljoner blev det jubel. Världsrekordet var vårt, berättar den unga Moratjejen.

Dominoevenemanget som kallas för Domino Day är oerhört stort nere i Europa. Faktiskt större än melodifestivalen.

Enligt Matilda sänds programmet direkt på tv över hela Europa utom i Sverige.

- Även i Australien fanns nyheter om tävlingen, berättar Ma-tilda, som nyligen besökt landet down under.

Tävlingen går ut på att bygga upp dominobrickor på ett så fantasifullt sätt som möjligt.

- I vårt lag var vi 88 medlemmar från 17 nationer.

Bakgrunden till Matildas deltagande är en solskenshistoria.

Efter studenten, i våras, hade Matilda sommarjobb som personlig assistent och säsongsjobb i Zornmuséets reception.

Av en tillfällighet såg hon på arbetsförmedlingens internetsida att dominobyggare söktes för anställning under två månader i Holland.

Matilda sökte jobbet och blev kallad till en audition i Amsterdam i Holland. Inför provet fick hon låna ett dominospel av en kamrat i Mora för att skaffa lite kunskaper.

- Auditionprovet var som antagningen till Idol. I min grupp var vi 15 personer som prövades i olika tester, bland annat i samarbetsövningar. Allt spelades in på tv. Avslutningsvis stod vi inför en panel som läste upp namnen på dem som antagits. Vi var tre som gick vidare.

Den 24 september började äventyret som dominobricksbyggare i Leeuwarden utanför Amsterdam. Gruppen bestod av 88 personer från 17 nationer.

- Vi bodde i bugalows på en ö, fyra i varje hus med fri kost och logi.

Dessutom hade Matilda 50 kronor i timmen.

- Varje vardag, mellan 9 och 18, var vi i en jättelik studio och byggde . Det var ett teatertema. 16 olika scener, ur kända stycken som Askungen, Pinocchio med flera, skulle byggas upp av drygt fyra miljoner brickor. Efter tre dagars utbildning påbörjades bygget.

- Det var en fantastiskt rolig upplevelse. Grafiker ledde arbetet. På fritiden anordnades aktiviteter och på helgerna förekom festliga sammankomster.

Sista veckan, när den jättelika studion fylldes med tv-bolag från bland annat Holland, Frankrike, Kroatien och Polen, höll det på att hända en katastrof.

En fågel kom in lokalen. Den hann med att välta 23 000 brickor och störtdök mot ytterligare uppsättningar. Till slut inkallades specialjägare som avlivade fågeln. Det blev oerhörd uppståndelse bland djurvänner i Holland. Fågelhaveriet återgavs även i press från Australien i söder till en notis i en svensk kvällstidning.

Det blev extratimmar sista dagarna för att komma ifatt. Den 18 november kunde sångerskan Anastacia, direkt i tv, sätta i gång första brickan. Sedan tog det två timmar innan fyra miljoner brickor fallit och rekordet var klart. Under sändningens gång fick Matildas grupp specialuppgifter att bygga mindre uppsättningar, typ Noaks ark, på två minuter. Dessutom svarade Anastacia och norska gruppen a-ha för underhållningen.

Dagen efter världsrekordet var det dags för städning av lokalen och förutom diplom och ära fick Matilda med sig några brickor hem.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons