Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsbankschefen ser sig som offer

Annons

Den hårt ansatte världsbankschefen Paul Wolfowitz anser att han är ett offer för smutskastning.

Wolfowitz fick dock på måndagen förnyat stöd av president Bush.

Bushs tidigare vice försvarsminister sade på måndagen till en utredningsgrupp i Världsbanken att han inte kommer att avgå på grund av en "bedräglig anklagelse".

Wolfowitz har enligt dokument gett order om en mycket kraftig lönehöjning åt sin älskarinna Shaha Riza. Hon överfördes till amerikanska UD för att undvika jäv på grund av sin relation med chefen. Men Wolfowitz anklagas för just jäv genom att ha sett till att hon fick en post inom utrikesdepartementet med lön från banken.

President George|W Bush gav förnyat stöd till sin tidigare vice försvarsminister på en presskonferens i Vita huset. Han sade att Wolfowitz bör stanna på sin post.

Bankkommissionen, som tillsatts av bankstyrelsen, utreder inte bara Riza-affären utan också Wolfowitz anställning av tidigare allierade i Vita huset på höga, välbetalda jobb i den inre cirkeln kring honom själv.

The Washington Post rapporterade i lördags att bankkommissionen redan kommit fram till att Wolfowitz bröt mot etiken genom att ge Riza lönehöjningen. Men dess ledamöter har ännu inte kunnat enas om ifall han uttryckligen ska uppmanas att avgå.

Wolfowitz själv visade kampanda.

"Målet för denna smutskastningskampanj är, enligt vad jag tror, att skapa en självuppfyllande profetia: att jag är en ineffektiv ledare och måste avgå enbart av detta skäl", sade han i ett uttalande som medierna fick ta del av.

"Jag kommer för det första inte att ge vika iför sådan taktik. Och jag kommer heller inte att avgå på grund av en uppenbart falsk anklagelse om intressekonflikt."

TT

Mer läsning

Annons