Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsbankschef i blåsväder

Annons

Världsbankens chef Paul Wolfowitz utsätts för misstankar om att ha gynnat en väninna. Väninnan ska ha tjänat mer än USA:s utrikesminister.

Wolfowitz har tidigare kritiserats också för att ha tillsatt nyckelposter i banken med partikamrater. Hans utnämning till chef för FN-banken 2005 mötte stor skepsis eftersom han tillhörde hökarna i USA:s republikanska parti.

Wolfowitz väjde för en skur av frågor om privilegier för sin libyskfödda väninna under en presskonferens i Washington i onsdags. Den skulle egentligen handla om Afrika, men frågorna inriktades på anklagelserna om nepotism.

Hon tjänade nästan 200|000 dollar (1,4 miljoner kronor) på ett uppdrag av Världsbanken för USA:s utrikesdepartement _ mer än USA:s utrikesminister Condoleezza Rice.

Trots det fortsatte frågorna att hagla om det påstådda favoriserandet av Riza.

En journalist frågade om han personligen var inblandad i utformningen av Rizas uppdrag. Wolfowitz svarade:

Saken har varit pinsam för Wolfowitz eftersom han just nu också måste kämpa mot skepsis han mött beträffande sin kampanj mot korruption i Världsbanken.

Shaha Riza fick lämna sin uppgift som kommunikationsansvarig på Världsbanken och överfördes till amerikanska UD i september 2005, kort efter det att Wolfowitz tillträdde, för att omintetgöra misstankar om favoritskap.

Men hon stod kvar på bankens lönelista och fick till slut mer i lön än utrikesminister Rice. Detta retade upp bankpersonalen.

Wolfowitz sade sig i måndags ta "fullt ansvar" för saken men hävdade att han agerat på råd av bankens etikkommitté.

Utredningen tillsattes efter en skrivelse från Världsbankens personalorganisation där det hette att den "översvämmats av budskap från anställda som uttryckte bekymmer, fasa och raseri" över fallet Riza.

TT

Mer läsning

Annons