Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsbankschef i blåsväder

Annons

Världsbankens chef Paul Wolfowitz utsätts för misstankar om att ha gynnat den kvinna han har ett förhållande med. Hon ska tack vare Wolfowitz ha fått bättre betalt än USA:s utrikesminister.

Wolfowitz har tidigare kritiserats också för att ha tillsatt nyckelposter i banken med partikamrater. Hans utnämning till chef för banken 2005 mötte stor skepsis eftersom han tillhörde hökarna i USA:s republikanska parti.

Världsbanken, som har ett nära samarbete med FN, ger lån till utvecklingsländer och gör olika biståndssatsningar.

Wolfowitz väjde för en skur av frågor om privilegier för sin libyskfödda väninna under en presskonferens i Washington i onsdags. Den skulle egentligen handla om nöden i Afrika, men frågorna inriktades på anklagelserna om nepotism.

Hon tjänade nästan 200|000 dollar (1,4 miljoner kronor) på ett uppdrag av Världsbanken för USA:s utrikesdepartement _ mer än USA:s utrikesminister Condoleezza Rice.

Enligt brittiska Financial Times beordrade Wolfowitz personligen den kraftiga lönehöjningen som hans partner fick. Tidningen citerar två personer som har sett en promemoria från Världsbankschefen där lönevillkoren specificerades.

Den tidigare vice försvarsministern, som spelat en viktig roll i USA:s krigsinsats i Irak, har nu blivit så ansatt att frågor rests om han kan stanna kvar på sin post.

Trots hans avvisande svar fortsatte frågorna att hagla om det påstådda favoriserandet av Riza. En journalist frågade om han personligen var inblandad i utformningen av Rizas uppdrag. Wolfowitz svarade:

Saken har varit besvärande för Wolfowitz eftersom han sedan en tid driver en kampanj mot korruption i Världsbanken.

Shaha Riza fick lämna sin uppgift som kommunikationsansvarig i Världsbanken och överfördes till amerikanska UD i september 2005, kort efter det att Wolfowitz tillträdde, för att undanröja misstankar om favoritskap. Men hon hann få mer i lön än utrikesminister Rice. Detta retade upp anställda inom Världsbanken.

Wolfowitz sade sig i måndags ta "fullt ansvar" för saken men hävdade att han agerat på råd av bankens etikkommitté.

Utredningen tillsattes efter en skrivelse från Världsbankens personalorganisation där det hette att den "översvämmats av budskap från anställda som uttryckte bekymmer, fasa och raseri" över fallet Riza.

TT

Mer läsning

Annons