Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsarvshuset tar form

Annons

De första konkreta stegen mot byggandet av Världsarvshuset är taget. Byggnadsnämnden har gett positivt förhandsbesked för kommande bygglovsprövning.

Själva huset blir uppemot 500 kvadratmeter stort. Det är den första ingångsporten besökarna möter till hela Världsarvet som består av gruvan och bergsmans- och stadslandskapen.

Den första delen ut mot parkeringen blir ungefär 100 kvadratmeter stor. Den ska ligga där garagen nu ligger. Nederdelen av huskroppen blir helt glasad och överdelen kläs med jalusier av koppar. Det är här guiderna möter upp och här ska också ges grundläggande information om exempelvis vad Unesco och världsarven är för något.

Nästa station i huset är en reception med turistbyråtjänster och bokningar av boende och biljetter av allehanda slag.

Bortom denna del läggs sedan gruvboden med försäljning av konsthantverk och hemslöjd.

Nuvarande gruvboden ska sedan bli den riktiga aptitretaren för vidare besök i alla delar som ingår i Faluns världsarv, poängterar Ulf Nilsson. Där ska ges detaljerad information om vad som finns att se och uppleva samt historiska fakta.

- Och känner folk efter besöket där att de fått veta allt och inte går vidare så har vi misslyckats, säger han.

Hela bygget kostar 25 miljoner kronor och ska finansieras externt till 100 procent, försäkrar Ulf Nilsson.

Finansieringen bygger på tre ben. Det första är nationell offentlig finansiering som regionala tillväxtmedel och pengar från Boverket. Detta ger elva miljoner kronor.

Det andra benet, som ska ge nio miljoner kronor, är EU-medel Mål 2 från den så kallade strukturfonden.

Det tredje benet är privat finansiering som ska ge fem miljoner kronor. Dessa kommer från Wallenbergsstiftelsen, Sparbanksstiftelsen i Dalarna och Erik Johan Ljungbergs utbildningsfond.

I dagsläget är mer än hälften av finansieringen säkrad. Det Ulf Nilsson väntar besked om är EU-pengar och pengar från Boverket som kommer i början på mars. Men Ulf Nilsson har gott hopp om att det ska bli ja.

- Projektet är klassat som väldigt starkt och vi har fått otroligt fin respons både från dem som redan bekräftat sin medverkan och potentiella finansiärer,

säger..han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons