Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsarvshuset kommer att kosta 25 miljoner

Annons

u25 miljoner ska det planerade Världsarvshuset kosta och nu har Stiftelsen framtidens kultur beslutat att bidra med två miljoner kronor till bygget.

- Vi är nästan på mållinjen, säger Ulf Nilsson, vd Stora Kopparberget, som svar på frågan om man lyckats finansiera bygget.

Ett garage har redan rivits och i går startade en arkeologiskundersökning av marken där huset ska stå, en nödvändighet i ett så kulturhistoriskt intressant område. I två veckor ska undersökningen pågå och två stora provgropar kommer att grävas upp.

- Allt går enligt det tidsschema som vi lagt upp och i september och oktober går vi in i en upphandlingsfas. Den officiella byggstarten är sedan i november, säger Ulf Nilsson.

Tanken är att huset ska bli det första världsarvsbesökarna möter, en ingångsport till hela världsarvet; gruvan, bergsmans- och stadslandskapen.

Cirka 500 kvadratmeter stort ska huset bli. Nederdelen av huskroppen kommer att bli helt glasad och överdelen kläs med jalusier av koppar. Efter att tidningen första gången presenterade arkitektens förslag så blev det en hel del protester mot planerna på byggnadens platta tak. Det har nu ändrats till ett brutet sadeltak som byggnadsnämnden tycker passar bättre in i miljön.

- Det känns oerhört positivt. Vi ser fram emot en spännande höst och ännu mer spännande vinter och vår, säger Nilsson.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons