Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens största sjökabelprojekt åter hett

Annons

Världens största kraftbolag, United Energy Systems of Russia, UES, har tillsammans med japanska Sumitomo skrivit en överenskommelse om studien för bygget av ett stort kraftverk och en 4 000 megawatts HVDC-länk.

Japanska Sumitomo var en av leverantörerna till Hitachi Cables stora 2 800 megawatts HVDC-kabel i Japan 1998, Kii-Channel DC500kV trunk-line project.

Det är ett nygammalt projekt som åter blivit aktuellt.

Projektet omfattar gaskombikraftverk på 4 000 megawatt på den ryska ön Sakhalin, en HVDC-station och en högspänningslinje i kabel och lina till den japanska ön Hokkaido, och därifrån vidare i en lång sjökabel till Niigata, norr om Tokyo på huvudön Honshu.

På kartan ser kraftlänken ut att bli över 1 300 kilometer lång, i det närmast dubbelt så lång sjökabel som i Norge-Englandprojektet. Marubeni Corp, Japans femte största handelshus är också med i projektet.

Överenskommelsen är undertecknad av Rysslands vice premiärminister, Viktor Khristenko, och den japanska ministern för främmande affärer, Yoriko Kawaguchi.

UES bedömer kostnaden för hela projektet till 10 miljarder dollar och att studien ska vara klar under detta år.

Moscow Times rapporterar samtidigt att UES efter 30 års byggande nu har Fjärran Österns största vattenkraftverk, Bureya på 2 000 megawatt, i drift.

Kraftverket ska producera en femtedel av all el i Fjärran Östern. Bureya anses vara det viktigaste steget inför Rysslands stora plan på att exportera el till Korea och Kina i långa HVDC-linjer som ABB Ludvika tidigare arbetat hårt för.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons