Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens sju nya underverk

Annons

Världen har begåvats med sju nya underverk efter att närmare 100 miljoner röstat via internet och telefon.

De nya underverken presenterades vid en storslagen och direktsänd gala i Portugals huvudstad Lissabon på lördagskvällen. Bland fixstjärnorna på scenen var fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo, månfararen Neil Armstrong och skådespelerskan Hilary Swank.

Vid midnatt svensk tid presenterades de nya underverken. De är: Kinesiska muren i Kina, staden Petra i Jordanien, Kristusstatyn i Brasilien, Machu Picchu i Peru, pyramiderna i Chichen Itza i Mexiko, Colosseum i Italien och Taj Mahal i Indien.

Bland de kandidater som inte lyckades ta sig in bland de sju var bland andra Akropolis i Aten, statyerna på Påskön, Angkor Vat i Kambodja, och Alhambra i Spanien.

Världens ursprungliga sju underverk var knappast representativa för världen. Två av dem låg i Grekland, två i Egypten, två i Turkiet och ett i Irak. De utsågs århundradena före Kristi födelse och av dem återstår i|dag bara Egyptens pyramider.

De underverk som nu utsetts har tagits fram genom en omständlig procedur. En lista på 21 kandidater valdes ut av en jury ledd av FN-organet Unescos förre generalsekreterare Federico Mayor Zaragoza. Juryn hade i sin tur att välja mellan 77 platser och byggnadsverk som framröstats av allmänheten på internetsidan n7w.com. Bakom sajten står den Schweizfödde kanadensaren Bernard Weber. Hans ambition är att skapa ett slags nytt globalt minne, som ska öka förståelsen för olika kulturer och folkslag. Projektet syftar också till att samla in pengar för att kunna bevara och restaurera underverkskandidater runtom i världen, som exempelvis de talibansprängda Buddha-statyerna i Bamiyan i Afghanistan.

De 21 kandidaterna presenterades på nyårsdagen 2006. Sedan dess har närmare 100 miljoner röstat via internet och telefon i vad som beskrivs som den första världsomspännande folkomröstningen. Hur många röster respektive kandidat har fått är hemligt, eftersom arrangörerna inte vill att det ska uppstå en hierarki mellan de sju.

Korandet av de nya underverken blev snart en allt större angelägenhet för länderna som hyser kandidaterna. Nationella kampanjer har organiserats och presidenter och kungahus har uppmanat folk att rösta på just deras underverk. Hemsidan n7w.com var mot slutet av omröstningen en av de tusen mest besökta sidorna på hela internet och de sista veckorna strömmade två miljoner röster in om dygnet.

TT

Mer läsning

Annons