Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens rikaste länder fruktar terrorangrepp

Annons

USA och övriga G8-länder ska göra det svårare för terrorister att få tag i vapen.

De varnar också Iran för att inte följa internationella regler för kärnsäkerhet.

Ledarna för världens rikaste länder och Ryssland enades på måndagen om nya åtgärder mot terrorism vid G8-mötet i franska Evian.

De är oroade för att alltfler bärbara luftvärnsraketer finns i omlopp i världen. I höstas utfördes en misslyckad terroristattack i Kenya med ett sådant vapen. En luftvärnsraket avfyrades mot ett israeliskt flygplan med charterturister som just lyft från Mombasas flygplats.

Av G8-länderna är USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Tyskland stora vapenexportörer. De lovar nu att stoppa försäljning av luftvärnsraketer till andra köpare än regeringar. Exportkontrollen av sådana vapen ska också öka.

G8-länderna ska även stärka kontrollen av handeln med radioaktivt material, som i felaktiga händer kan användas för att tillverka så kallade ''smutsiga bomber''.

USA:s president George W Bush föreslog dessutom ett internationellt avtal om att fartyg till havs ska kontrolleras i jakt på massförstörelsevapen. Framförallt Frankrike behövde dock mer tid för att granska det initiativet.

G8-ledarna enades också om varningar till både Iran och Nordkorea när det gäller massförstörelsevapen. Nordkoreanerna uppmanas att öppet avveckla eventuella kärnvapenprogram.

Nordkorea, liksom Iran, har av Bush har stämplats som en ''ondskans axelmakt''.

(TT:s utsände)

Mer läsning

Annons