Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Världens jättesmäll"

Annons

Det var Sven-Gunnar Liljebäck som under en strandvandring en kväll gjorde fyndet.

- Jag fattade först inte vad det var utan trodde det var en flaska, säger Sven-Gunnar Liljebäck.

Det var dock något konstigt med "flaskan" i strandkanten och morgonen efter gick han dit igen för att ta en närmare titt; han hade då börjat fundera över om det kunde röra sig om en granat. Och så visade sig vara fallet.

Den kan dock inte legat framme i dagen särskilt länge.

- Nej, jag är där rätt ofta och i så fall borde jag ha sett den långt tidigare, säger Sven-Gunnar Liljebäck.

Han larmade polis som tog kontakt med militära myndigheter och spärrade av platsen i väntan på sprängexpert från artilleriskjutskolan i Älvdalen. Denne kom morgonen efter och beslöt efter en att ha sett över läget att spränga granaten på fyndplatsen.

- Vi hade ett säkerhetsavstånd på 400 meter. Vi ringde runt och varnade de i närområdet som kunde nås och spärrade av älven uppströms och nedströms. Vi hade också vakter ute, berättar Sälenpolisen Stig Enarsson.

Älvsträckan frekventeras av en hel del kanottrafik och utan avspärrningar kunde något flytetyg råkat riktigt illa ut.

Ungefär vid halvnio-tiden kom smällen och det blev en knall som platsar i de lokala hävderna i släktled framöver.

Ulrika Lennartsson som bor på västsidan älven, mittemot spräng-platsen, var en av de som uppmärksammade tilldragelsen.

- Det var världens jättesmäll. Jag trodde på fullt allvar att någon del av huset hade rasat ihop, berättar Ulrika Lennartsson.

Boende i minst en halvmils radie från sprängplatsen hade reagerat och det skakade till ordentligt i marken i detonationens närområde.

- Jag tycker att vi på vår sida älven borde varnats lite bättre och vi borde också fått bättre information efteråt om vad som hänt, anser Ulrika Lennartsson.

Granaten som var målad med en gul rand runt om härstammar med största säkerhet från beredskapstidens Fulunäs. I 60 år har den på något sätt transporterat sig nedströms sisådär sex-åtta

kilometer innan den upptäcktes. Hur den fullt explosionsdugliga varan slunkit ur militär kontroll är oklart. Men med tanke på att Fulunäs var ett stort läger för beredskapsinkallade där många övningar hölls är det inte så konstigt att en eller annan explosiv rekvisita kommit på avvägar.

Det kan med andra ord finnas fler.

- Om en granat hittas så måste militär och polis larmas. Jag vill allvarligt varna folk från att själva flytta eller ens röra granaten. Som den här händelsen visar kan det finnas sprängverkan kvar så låt sakkunniga ta hand om den, säger Stig Enarsson.......................

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons