Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens första satellitöverföring av film till Smedjebacken

Annons

På torsdagen genomfördes världens första överföring av film via satellit.

Filmen sändes direkt från Belgien till Folkets hus bio i Smedjebacken.

- Det här öppnar stora möjligheter att visa film som har världspremiär samtidigt som den går upp på de stora biograferna runt om i världen, säger Rolf Eriksson, ordförande i Folkets hus.

Under flera år har Rolf Eriksson drivit projektet med att få digital bio till Smedjebacken. Under vintern uppnåddes det första delmålet, Smedjebacken var en av de Folkets husföreningar som gjorde de nödvändiga investeringarna och blev därmed först i landet.

Den nya anläggningen för digital bio har tagits i bruk och både nya och gamla filmer har visats med hjälp av den nya tekniken.

På torsdagen var det dags för nästa steg i utvecklingen och satsningen på spetsteknik i Folkets hus.

Då gjordes de första försöken med att överföra film direkt via satellit. Teknikföretaget EVS med säte i Belgien sände filmen till Folkets hus i Smedjebacken via två satelliter.

För att bevisa att det fungerade fanns en web-kamera uppsatt i Smedjebacken som visade till Belgien att det hela verkligen fungerade.

- Förhoppningsvis ska vi kunna visa filmer som har världspremiär i Smedjebacken samtidigt som de stora biograferna runt om i världen, säger Rolf Eriksson.

Eftersom tekniken är mycket dyr att använda kommer den inte att användas för att föra över gammal film till Smedjebacken.

- Det är både billigare och enklare att göra det via bredband eller att helt enkelt genom att skicka filmen inspelad på CD-skivor, säger Rolf Eriksson.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons