Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens äldsta gangsing

Annons

Elins mor bestämde sig för att utvandra sedan maken omkommit vid en gruvolycka i Aspeboda.

- I förhållande till antalet invånare var Brötjärnas jordbruksmark otillräcklig och många av byns män försörjde sina familjer genom gruv- och stenarbete. Knappa omständigheter gjorde att flera familjer utvandrade, berättar Brötjärnabon Lars Larsén.

Hans mormors far Johan Dahlin tillhör de utvandrare som slog sig ned i Bluesky i Kanada.

Där rotade sig också Elin och hennes mor, som på långt håll är släkt med Lars Larsén.

Så sent som i fjol hälsade Elins dotter Bernice Trider på Lars Larsén och Marianne Andersson i Brötjärna.

- Det var första gången de besökte Sverige. Elin har aldrig återvänt till det land och den bygd hon lämnade för mer än hundra år sedan, berättar Lars, som sedan 1980-talet haft kontakt med Elins familj.

Han funderar om inte Elin måste vara äldst av alla nu levande personer med rötter i nuvarande Gagnefs kommun. I dagarna har Elin också fått ett gratulationskort från - Gagnefs kommun.

- Hon och hennes släkt känner starkt för den gamla hembygden. Elin har under alla år bevarat en kjortelsäck till Flodadräkten och hon blev mycket glad när vi för två år sedan hälsade på och Marianne gav henne en vävd Mockfjärdsruta, säger Lars.

För ett år sedan skickade Lars och Marianne en ny kjortelsäck, broderad av Dagny Olsson i Björbo, till Elin - som en påminnelse om hennes hembygds kultur och flora.

Elin har nämligen i flera bemärkelser levt ett jordnära liv. Tillsammans med maken Ed, som härstammade från Härjedalen, drev Elin under många år ett jordbruk.

I Kanada fann hon alltså den åkermark som det rådde en sådan brist på i Brötjärna att familjen mer eller mindre tvingades att utvandra.

Mer läsning

Annons