Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världen minns offren för terrorattacken

Annons

Två 400 meter höga torn av ljus ska lysa upp himlen över Paris under natten till onsdagen, en symbolisk hyllning till alla som miste livet i terrorattackerna.

Något senare samlas den brittiska kungafamiljen och 2 000 andra personer i St Paul's-katedralen i London för en minnesgudstjänst.

Även i Berlins katedral blir det gudstjänst, där förbundskansler Gerhard Schröder och presidenten Johannes Rau deltar.

I italienska Milano högtidlighålls dagen på ett annorlunda sätt - italienska modeskapare ska spela fotboll med kända racingförare, och alla intäkter går till italiensk-amerikanska offer för terrordåden. Efter matchen blir det jazzkonsert för att hylla katastrofens ''offer och hjältar''.

Brandmän i Sydney, Melbourne och flera andra städer i Australien ska låta sina sirener ljuda under en minut och minnas sina bortgångna kollegor i USA.

I Tokyo ska den amerikanska ambassaden låta plantera en japansk lönn som tack för japanernas stöd efter attentaten mot New York och Washington.

Liberias president Charles Taylor har utropat den 11 september till allmän helgdag för att uttrycka ''folkets och regeringens djupa medkänsla med USA.''

I de flesta arabländer kommer minnesceremonierna att hålla en betydligt lägre profil, om det ens blir några. Efter anfallsplanerna mot Irak och den fortsatta konflikten mellan Israel och palestinierna har misstroendet mot USA vuxit sig allt starkare.

I stället märks årsdagen mest genom att säkerheten kring amerikanska ambassader och militärbaser skärps markant, av rädsla för nya attentat.

Även i Pakistan är oron stor för att någon ska utnyttja onsdagen till att angripa amerikanska intressen.

De amerikanska ambassaderna i Indonesiens huvudstad Jakarta och Kuala Lumpur i Malaysia håller stängt på onsdagen på grund av ''trovärdiga och specifika hot'' mot beskickningarna.

(TT)

TT

Mer läsning

Annons