Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världen har blivit bättre

Annons

Det förklarade Staffan Landin då han talade vid Dalarnas FN- distrikts konferens i Folkets hus i Säter, på torsdagen.

Landin jobbade under åren 2001 till 2005 på FN:s utvecklingsprogram UNDP och har sedan fortsatt att jobba inom samma sfär på frilansbasis. Han har även skrivit boken Blir världen bättre?

Han tog med modern teknik med åhörarna på en resa genom världen och visade utvecklingen i olika världsdelar under en 30 årsperiod. Och visst har det hänt mycket, medellivslängden har ökat och andelen människor som lever i extrem fattigdom har minskat, sett ur ett globalt perspektiv.

Men utvecklingen är ojämnt fördelad och Afrika söder om Sahara har hopplöst halkat efter. Det är den del av världen där livslängden faller på ett sätt som ej tidigare setts i världshistorien. Varför?

Han gav själv det enkla svaret, folk dör i aids.

Barndödligheten i världen är stor, varje dag dör 30000 barn. I vissa länder i Afrika får vart fjärde barn inte uppleva sin femårsdag. Sverige och Singapor är de säkraste länderna att föda barn i med en barndödlighet på bara tre av 1000 levande födda.

Alla FN:s medlemsländer har åtagit sig att uppfylla åtta mål, millenniemålen, till år 2015.

Bland målen finns:

¥ Utplåna extrem fattigdom och hunger med halvering av andelen befolkning som lever på mindre än en dollar per dag.

¥ All barn ska kunna slutföra grundläggande utbildning.

- Minska andelen barn som dör innan fem års ålder med två tredjedelar.

¥ Bekämpa hiv/aids och vända trenden från en ökning till en minskning av antalet nya fall.

Utifrån målen ställde Staffan Landin frågorna om vi måste följa millenniemålet, och om det går att göra sådana framsteg.

Ja, svarade han, annars tappas tron på att kunna lösa problemen. Men det går för långsamt. Med den takt som finns idag missas målet att minska barndödligheten med två tredjedelar till 2015 med fem miljoner barn.

Ja, svarade han även på den andra delen av frågan, det finns redan länder som lyckats minska barndödligheten med två tredjedelar, Egypten från 20 till fyra procent, Eucador från 11,9 till tre procent och Iran från 16 till fyra procent.

- Vi vet att framsteg är möjliga, kunskaperna finns och även resurserna. Det är den politiska viljan som måste till för att styra resurserna till rätt område, framhöll Landin.

Han avslutade med att säga det som en auktoritet på området, Hans Rosling, professor i internationell hälsa, brukade uttrycka det.

Om det går åt rätt håll fast vi gör allt fel när det gäller till exempel handelspolitik, ger för lite bistånd och inte skriver av skulden för de fattiga länderna, hur bra skulle det inte gå om vi började göra saker rätt.

Deltagare i konferensen var lärare och fortbildare från olika delar av länets, som fick vara med om en intressant föreläsning. Målet med dagen var att ge pedagoger i Dalarna mer kunskap om FN och om vad som kan göras lokalt för att förbättra det internationella samarbetet.

Under dagen presenterade FN-förbundets skolsekreterare Helen Huledal inspirationsmaterialt FN i skolan.

Arrangerande Dalarnas FN-distrikt har idag fyra avdelningar, Falun/Borlänge, Väserbergslagen, Södra Dalarna och Siljansbygden och en femte avdelning är på gång för Vansbro/Malung.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons