Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varje dag en mardröm

Annons

Trots den komplicerade diagnosbilden anses Gull-Britt Karlsson i Pärlby, Nyhammar, vara alldeles för frisk för att ha rätt till färdtjänst.

För Gull-Britt och hennes anhöriga har tillvaron utvecklats till en mardröm. Sonen Pierre driver sedan en tid tillbaka en mer eller mindre hopplös kamp för att hans sjuka mamma ska få den hjälp som trots allt finns att få inom ramen för den svenska välfärden.

Han har två gånger överklagat vård- och omsorgsförvaltningens beslut att säga nej och fler besvär lär det bli.

- Jag kommer att driva ärendet vidare till högsta instans. Jag ger mig aldrig. Det handlar faktiskt om min mammas liv, säger Pierre som betraktar färdtjänsthandläggarens delegationsbeslut som direkt förnedrande.

- Hon försöker ta sig till Ludvika för att handla en gång i veckan och vi anhöriga får ständigt oroa oss för hennes riskfyllda promenader två kilometer till och från busshållplatsen.

- Det har redan hänt att bilister har hittat henne liggande i diket efter att hon har ramlat. Det händer nämligen ofta att hon svimmar och faller.

Gull-Britt bodde tidigare i Sundbyberg utanför Stockholm. Där var det en självklarhet för aktuell myndighet att hon skulle ha färdtjänst och dessutom rätt att kostnadsfritt ta med en person som ledsagare.

- Hur sjuk ska man vara och hur ont måste man ha för att få färdtjänst i den här kommunen, undrar hon lågmält och visar upp läkarintyget som säger att hon behöver färdtjänst för all framtid.

Maria Zinderland, handläggaren som inte anser att Gull-Britt behöver färdtjänst, vägrar uttala sig och bollar oss vidare till sin chef, första enhetschefen och tillika handikappkonsulenten Cathrine Flodström.

- Det är jättesvårt för mig att uttala mig när jag varken träffat kvinnan eller sett underlaget för beslutet. Nu kan vi bara vänta och se vad länsrätten säger.

Socialchef Nils Nyström välkomnar överprövningen som ger vid handen om handläggaren har gjort rätt eller fel.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons