Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargstammen ökar

Annons

- I Malungsområdet har vi fyra områden där vi idag anser att det är förenat med stora risker att vara ute och jaga, säger Lars-Olof Kristiansson som också är ordförande i Dalarnas jägarförbund.

Det gäller Tisjöområdet, ett område som kallas Halgåreviret vid Kvien och vid Bredsjön.

I Halgåreviret finns det fyra vargar och vargarna i Bredsjöområdet brukar röra sig i ett ganska stort område upp mot Rotsjön i västra Malung liksom in i Värmland, menar Kristiansson.

Även i området kring Kvien är det fastslaget att det finns vargar och dessa går också in på Vansbrosidan och i Dala-Järnaområdet och Nås finns det också ett område där det finns en ensam varg.

I Tyngsjö-Äppelbo-området finns minst ett par vargar och det är eventuellt delar av Camilla- reviret.

- Bara på några år har det skett en explosionsartad utveckling då det gäller antalet vargar i Västerdalarna, säger Lars-Olof Kristiansson.

Vid höstens älgjakt i oktober såg man också en flock på tre-fyra vargar vid Öjsberget i Malung. Det är en vargflock som man ännu inte riktigt vet var den hör hemma. Det har också kommit enstaka vargrapporter om att varg ska ha setts mellan Malung och Mora vid ett flertal tillfällen.

De senaste vargrapporterna kommer från Gammelselens fäbodar väster om Malungsfors mot Värmland där man sett spår efter ett par vargar som förmodligen tillhör någon av varggrupperingarna som finns på den värmländska sidan.

- Det råder ingen tvekan om att just våra områden är de varg- tätaste i landet, säger Lars-Olof Kristiansson.

I helgen har kretsordförandena varit samlade till möte och man har, bland annat, tagit fram en karta där man lagt in riskområden.

- Vi avråder från jakt i de områdena, säger Lars-Olof Kristiansson.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons