Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargstammen - bara ett forskningsobjekt

Annons

Hur nära utrotningens gräns är världens vargstammar? Hotet är överhängande om man ska tro de svenska vargförespråkarna. Det är ju därför vi ska ha egna vargflockar i Skandinavien.

Men hur ser det ut i verkligheten? Enligt färska rapporter österifrån har enbart Ryssland minst 70 000 vargar. Antalet är sannolikt större.

Inom de mycket glest bebodda områdena på taigan är inventeringen bristfällig. Enbart i Kazakstan fanns drygt 100 000 vargar.

Siffrorna för Ryssland och Kazakstan härrör från inventeringar under vinterperioden år 2000-2001. Till detta kommer vargstammarna i de övriga numera självständiga staterna som tidigare ingick i det gamla Sovjet.

Från Kazakstan rapporteras om mycket svåra förhållanden. På grund av att vargflockarna har dräpt det mesta av klövvilt finns det inte mat för vargarna. Älgstammen till exempel är inte jaktbar.

Landsortsbefolkningen klarar inte att skydda sina husdjur, och förlorar därmed grunden för sin existens.

Det sker en ökande inflyttning från landsorten till städernas slumområden, där arbetslöshet och fattigdom väntar.

Vargstammen i Kazakstan har sannolikt nått höjdpunkten. På grund av födobristen blir det nog inte så många av vargkullarnas ungar som överlever.

När hungriga vargar börjar att livnära sig på artfränder går det snabbt utför.

Viltförvaltningarna i både Ryssland och Kazakstan har begärt omgående hjälp från regeringshåll för att militären ska få resurser för att frigöra helikoptrar för vargjakt.

Enligt en seriös uppskattning finns det globalt minst 300 000 vargar. Men på grund av bristfälliga inventeringar och en medveten underskattning kan det globalt finnas upp mot 500 000 vargar.

De vargar som finns i Skandinavien betyder noll och ingenting för vargstammarna i världen. Den enda betydelsen vargen i Norge och Sverige har är att fungera som "forskningsobjekt" för ett antal akademiker som annars skulle vara arbetslösa.

Det är patetiskt att läsa rapporter om den på grund av inavel "sårbara" svenska vargstammen när det skett åtskilliga direktimporter av estniska vargar som släppts ut i skogen här i landet. Utan vare sig karantän eller ens avmaskning.

Källa: Vargsituationen i Ryssland och Kazakstan framgår av en rapport från OSS-staternas jaktfederationssymposium under år 2001 i Moskva, genom Bernt Lindqvist, Jägarnas Riksförbund

ODD FOLLSTAD

Mer läsning

Annons