Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargspårare beskjuten

Annons

- Jag är övertygad att de kände igen min bil och ville skrämma mig därifrån, säger vargspåraren som vill vara anonym.

Det var kväll och mörkt och finns inget lagligt vilt att skjuta på den här tiden på året. Ändå upplevde vargspåraren att männen sköt fyra skott med en skarpladdad älgstudsare en bit ifrån honom.

Därefter hördes en rivtsart och bilarna försvann lika snabbt som de dykt upp. En polispatrull skickades omgående ut till platsen men var chanslös att hinna ifatt bilarna. Märkena på de flyende männens bilar är kända av polisen.

Den nu aktuella vargspåraren har, som flera andra i länsstyrelsens fältpersonal, tidigare fått däcken på sin bil sönderskurna.

Även skottlossning har förekommit tidigare, och frågan han ställer sig är varför människor åker omkring med laddade bössor när inget är lagligt att skjuta.

Det stärker misstankarna om att det kan röra sig om jägare som är ute i olovligt syfte. Framför allt med tanke på att vargtiken försvann från det aktuella reviret vid ungefär samma tid förra året.

- Det är anmärkningsvärt och upprörande att våra anställda ska hotas och provoceras på det här sättet både i tjänst och på fritiden, säger rovdjursansvariga Lena Berg på länsstyrelsen.

Enligt henne har länsstyrelsens vargspårare fått däcken på sina bilar sönderskurna vid tre olika tillfällen. Hotfull skottlossning har också en anställd utsatts för i Bingsjö för ett par år sedan.

- Länsstyrelsen polisanmäler numera alla former av hot och provokation mot anställda. På bara ett par år närmar det sig ett 10-tal anmälningar, av vilka de flesta rör olika former av hot mot länets vargspårare.

Mer läsning

Annons