Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargrevir kan blihot mot älgjakten

Annons

I de flesta områden med varg finns också gott om älg. Men när vargarna ökar minskar antalet älgar. Älgen är vargens viktigaste föda - till 80 procent består vargens föda av älgkalvar.

En vargflock dödar 100-120 älgar per år.

I genomsnitt är ett vargrevir i Sverige 930 kvadratkilometer stort och enligt Håkan Sand är tillväxten i den svenska älgstammen inom landets vargrevir cirka 40 procent.

Vargarna i Dalarna tar en avsevärt mindre del älg än jägarna av älgstammen, men där många vargrevir ligger nära och där det är låg älgtäthet finns inget utrymme för älgjakt.

Vargarna har enligt Håkan Sand liten inverkan på älgstammen, men han anser att detaljstudier i vissa vargrevir måste göras för att få en klarare bild av sambandet varg och färre älgar.

Jens Karlsson från Viltskadecenter berättade att när vargarna expanderar i tamdjurstäta områden ökar skadorna på tamboskapen. Därför jobbar Viltskadecenter med att ta fram olika skyddsåtgärder.

Att skrämma närgångna djur är bara en akutåtgärd och har ingen effekt i längden. Rovdjursstängsel upplevs som så krångliga att djur-ägare inte vill ha dem. Att ta in djuren på natten, ha ljus och ljudanläggningar, vara aktsam med sop- och avfallshantering är viktiga åtgärder som också Mark Bruscino från Bear Management Office i Wyoming, USA, talade om. I området kring Yellowstone finns björnsäkra soptunnor som till och med testats på björnar.

Att leva med vargar och björnar och även i viss mån pumor gör många människor i Wyoming och runt Yellowstones nationalpark. Marc Bruscino berättade om ett område med 300 vargar och 1200 björnar i USA och södra delarna av Kanada.

När det är brist på föda i naturen söker sig björnarna ofta till mänskliga bosättningar, tamdjur och soptunnor. Det har också förekommit björnar som rivit väggar i hus och husvagnar för att komma åt mat, men skador på människor är få.

- Var och varannan dag får vi in rapporter om konflikter mellan björnar och människor. Ju mer folk och björnar ju fler konflikter får vi, berättade Marc Bruscino.

Marc Bruscino redovisade ett omfattande informations- och kunskapsprogram som förmedlas till befolkningen, men också sättet för myndighetspersoner och andra som arbetar med frågan att träffa befolkningen, prata över en kopp kaffe och lyssna till deras information.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons