Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargmöte i Söderbärke

Annons

Håkan Björling är aktiv jägare och kom in i det skandinaviska vargprojektet för 6-7 år sedan i samband med att en märkt varg vandrade in i Grangärde från Leksand.

- Den etablerade sig där och hade också sitt revir i området.

Efter en tid upptäcktes det att den gick med ytterligare en varg och att det var en hona bekräftades av en ren slump.

- En av killarna var ute och pejlade när hanen kom upp på vägen och höjde på benet och kissade, när den andra satte sig på huk och kissade var det klart, hanen hade sällskap av en hona.

Paret fick med tiden fyra valpar och två av dessa lyckades de märka. Honan dog efter att ha skadat sig i samband med att hon slagit en älg.

En av valparna försvann och har först helt nyligen dykt upp. Hon har etablerat sig tillsammans med en hane i södra delen av Dalarna och norra delen av Örebro län.

Hanen som i folkmun kallas för Ulrik men av vargpejlarna benämns som 9804, har flyttat sitt revir sydväst och är nu den varg som finns i Ulriksbergsreviret. Numret bygger på att han var den fjärde vargen som märktes 1998.

Där har han nu etablerat ett nytt revir med en ny hona och att han hade en ny hona kunde konstateras efter att vargpejlarna hittat blodspår där vargarna hade kissat.

- Han är den absolut mest intressanta vargen för forskningen, eftersom han är den som vi haft sändare på längst, de andra som är från samma tid som honom är borta.

Björling och de andra i projektet tror att den hona han är tillsammans med nu kommer från ett revir i trakten av Filipstad.

Att vargarna vandrar långa vägar har varit känt länge, men genom att de är märkta och genom pejlingen har det kunnat bekräftats.

- En av vargarna från de här trakterna var synlig i Uddevalla och gick sedan över till Norge där den förmodligen sköts, en annan gick via Stockholm till Skåne och sköts slutligen i Torsås i Småland, berättade Björling.

De vargar som etablerar ett revir har ett mycket stort område som sitt revir. Det handlar ofta om arealer på kanske 30 kvadratmil.

- Via pejlingen vet vi att det vandrar runt i sitt revir och kommer tillbaka till sin olika favoritplatser med 10-14 dagars mellanrum.

Det handlar om ett mycket stort djur, den största vargen i Sverige som har märkts och fått sändare var en hane som märktes i Hagfors, den hade en mankhöjd på 90 centimeter och vägde 52 kilo.

Det vanligaste bytet för vargen är älg och till viss del rådjur, men det är inte alltid jakten lyckas.

- Vi har kollat upp det hela och en ung varg misslyckas som regel i hälften av jakterna, däremot verkar det som en vuxen varg tar det han bestämt sig för att ta, berättade Björling.

Det vanligaste bytet är enligt Björling kalvar och fjolingar.

Vid ett tillfälle hade vargspårarna möjlighet att kartlägga en jakt. Då hade två vargar smugit sig på en kviga som gick och betade. Vargarna anföll från varsitt håll och jakten blev bara ett 20-tal meter innan de dödade älgen.

- Vi följde även en jakt på rådjur, den varade i 13 kilometer innan rådjuret lyckades skaka av sig de förföljande vargarna.

Numera är det inte pejling på traditionellt vis som används för att spåra vargarna. Nu har de en sändare som via satellit skickar in sin position.

- Det är på både gott och ont, vi kommer inte ut i bygden och träffar folk som tidigare, men samtidigt kan vi få mycket mer exakta positioner.

Björling tror att det i dag kan finnas drygt 100 vargar i Sverige och med stor sannolikhet kommer det att vara många föryngringar detta år.

- Vi tror att det kan vara så många som 17 par som fått valpar i år, men vi vet inte säkert förrän det blir spårsnö.

Han tror att siffran ligger någonstans mellan 13-17 valpkullar i år och i varje kull finns det 3-4 valpar i snitt.

Det skulle innebära att det i år har fötts cirka 50 vargvalpar.

Dödligheten är mycket hög bland valparna och det är inte omöjligt att hälften av dessa valpar kommer att dö under vintern.

- De lever ett mycket tufft liv och det är alla möjliga orsaker till att de dör, berättade Björling.

Han konstaterade också att på det här viset kommer den svenska vargstammen att växa snabbt.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons