Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varghona tjuvskjuten?

Annons

- Vi vet inte vad som hänt. Och att dra några slutsatser blir bara spekulationer säger vargpendlaren Börje Olsson.

När den sista kontakten noterades befann sig Camilla i trakterna av Markusberget väster om Yttermalung och sedan dess har det varit helt dött.

Den sändare som Camilla är utrustad med har hon haft sedan ett och ett halvt år tillbaka och den ska fungera upp mot tre år. Det kan tyda på att något hänt vargtiken Camilla. Det går naturligtvis inte att utesluta än att någon helt enkelt har skjutit vargen.

I vintras noterades det att vargtiken Camilla vid ett par tillfällen har rivit älg i trakterna av det revir hon funnit i trakterna öster om Yttermalung. Under senaste året har Camilla vid ett par tillfällen lämnat området och bland annat varit ner mot Grangärdetrakten. Men vid varje tillfälle har hon kommit tillbaka bara efter någon dag.

- Därför verkar det litet märkligt att vi inte kunnat få någon "pejl" på Camilla under de senaste tre veckorna, säger Börje Olsson som är bekymrad över vad som kan ha hänt vargtiken.

Samtidigt som nu vargtiken Camilla är spårlöst försvunnen vet man också att det finns massor av personer, speciellt jägare, som är mycket irriterade över att antalet vargar på senare år har ökat kraftigt.

Med det varghat som brett ut sig under senaste åren kan det inte uteslutas att någon har skjutit vargen. Enligt vargpejlaren Börje Olsson borde inte Camilla ha lämnat det revir hon hållit till inom, även om det också kan vara möjligt. Sen Camilla blev försedd med en sändare har man hela tiden haft kontroll på var hon befunnt sig och det är det som gör det här försvinnandet så märkligt.

Hoppet finns ännu att man ska få kontakt med Camilla igen men ju längre tiden går pekar det mesta på att någonting hänt Camilla. Och man kan inte utesluta de värsta farhågorna att vargtiken fallit offer för en jägares kula.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons