Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varghane på utflykt

Annons

Under jaktvårdskretsens årsmöte i Dala-Floda berättade Perjons att varghanen, vars revir omfattar de södra delarna av Gagnefs kommun, fått ett nytt halsband med en GPS-sändare.

Det skedde sydost om Lindesnäs, inte så långt från den plats i Gagnefs kommun där hanen och hans dåvarande partner, Grangärdetiken, våren 2000 fostrade minst fyra valpar.

- Vi spårade Ulrik från Kopparberg, via Fredriksberg, till Lindesnäs, där vi fick helikopterhjälp för att kunna söva vargen och ersätta det sändarförsedda halsband han haft sedan han var valp, säger Perjons.

Ulrik är född våren 1998 i Leksandsreviret och vägde vid ommärkningen 45 kg.

- Hanen är för sin ålder ganska lätt, vilket sannolikt beror på att den under en tid varit ute på väldiga vandringar. Förmodligen letar han efter en ny tik, tror Perjons, som berättar att den senaste rapporten visar att Ulrik då befann sig fyra mil sydost om Kopparberg.

Under kretsårsmötet informerade Perjons också om det senaste årets älgavskjutning, resultatet av spillningsinventeringen på björn, som visade att åtminstone en björn besöker kretsen, att man genom spårning kunnat fastslå att det i kretsen finns en familjegrupp av lo, en hona med två ungar, och att länets viltvårdsnämnd anslagit 100 000 kronor för en spillningsinventering i och till viss del även utanför det område där det under de senaste åren genomförts ett stort älgskötselförsök.

Mer läsning

Annons