Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargförespråkare kuppades ut ur styrelse

Annons

Inför årsmötet med Jägareförbundet Dalarna hade valberedningen föreslagit omval av styrelseledamöterna Jan Perjons, Mockfjärd, och Inge Woxmark, Leksand. Men mötet ville annorlunda och valde istället Lars-Erik Kalles, Rättvik och Stockholm, samt Mats Larsson, Malung. Beslutet ledde till att delar av valberedningens avgick.

-Det var en kupp, som förberetts genom lobbying, och som sannolikt beror på missnöje med vårt och styrelsens arbete, säger Jan Perjons.

Han betonar att han omedelbart efter förhandlingarna önskade sin efterträdare lycka till och att han inte är besviken över att ha förlorat sin styrelseplats.

-Däremot är jag orolig över att det här är en markering, ett utslag av den polarisering som hotar att omöjliggöra samförståndslösningar i vargfrågan. Just nu verkar förtroendeklyftan mellan vargförespråkarna och -motståndarna vara avgrundsdjup, säger han.

-Jag har hela tiden försökt att vara rak och arbetat för att sansa debatten och sprida fakta. Därför blev jag förvånad när länsstyrelsen för en tid sedan avbröt samarbetet genom att inte längre ge mig några informations- eller fältuppdrag. När jägarna nu gör samma sak visar det hur känslig hela frågan är och hur långt det är till en samförståndslösning.

Jan Perjons säger att han fortfarande känner att han har Grimsöforskarnas 100-procentiga förtroende.

-Det gör att jag ändå jobbar vidare trots att jag hamnat i något slags vakuum. Jag vill tänka genom situationen och under tiden jobbar jag vidare med min undersökning av vad de närmast berörda, invånarna i vargreviren, tycker om rovdjuren och om de olika parternas agerande. Resultatet av undersökningen kommer att presenteras under våren. Men det som hänt gör att jag är mer pessimistisk när det gäller möjligheterna att hitta en bra kompromisslösning i vargfrågan, förklarar han.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons