Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargflock upptäckt vid vasaloppsspåret

Annons

I anslutning till iakttagelserna i Ryssa påträffades även en slagen älgkalv ligga i dikeskanten av riksväg 45 mellan Siljansfors och Ryssa.

Det här är observationer som gjorts bara cirka 20 kilometer från Mora centrum.

Det är förvisso fyra månader kvar tills vasaloppskarusellen drar igång, men det kan vara så att de vargar som setts i området mellan Mångsbodarna, Tennäng och Risberg, är i färd med att skapa ett eget nytt revir.

- Den uppgiften har vi fått sedan vi rapporterat in iakttagelserna jägare i vårt jaktlag gjorde under förra veckan, berättar Kjell Tenn, Evertsberg.

Det var förra söndagen, den första jaktdagen, som Kjell och hans jaktkamrater startat älgjakten strax norr om Vasaloppsvägen vid Tennäng.

- Min bror, Anders, rapporterade via radion att han var nästan hundraprocentigt säker på att han sett en varg från sitt pass, berättar Kjell.

Det fanns ändå en viss tveksamhet om det möjligtvis kunde ha rört sig om en av jaktlagets hundar, men efter en halvtimme rapporterade en annan jägare i laget att han också sett vargen, då på väg i nordlig riktning från jaktlaget.

Som om inte det här vore nog rapporterade efter en stund Göran Tenn, Kjells bror, att han konfronterats med två vargar.

- Vi jagar på en stort område, 7 000 hektar, och Göran befann sig i trakten av Risberg där han gjorde iakttagelsen. Eftersom Göran hade sin hund lös var han ordentligt skärrad innan han kunde koppla upp hunden. Efter rapporten om att vi hade kontakt med tre vargar på vårt område kopplades samtliga hundar upp.

Kjell Tenn berättar att kontakt togs med Jägareförbundet Gävle/Dala om det var så kallade "radio- vargar" som setts i området. Alltså vargar försedda med sändare som kan pejlas in.

- Så var inte fallet och vi fick veta att om det är vargar som skapar ett eget revir "plockar" de hundarna i området.

Vargen passar på när hunden ger ståndskall och är koncentrerad på den uppgiften.

Kjell Tenn berättar att efter det att jägarna mottagit de här uppgifterna drog sig hela jaktlaget österut på jaktmarkerna.

- Sedermera fick vi rapport om att tre vargar sågs senare i veckan i Dysbodarna, avslutar Kjell Tenn och tillägger att han inte är någon varghatare, men kanske balansen börjar väga över åt fel håll.

20-25 000 vasaloppsåkare kommer i alla fall att kunna berätta om en riktig vildmarksupplevelse efter 2005 års lopp.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons