Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vargen inte bara en jägarfråga"

Annons

- Hittills har debatten dominerats av jägare, men det finns faktiskt fler dimensioner, säger Orebon och tidigare landstingsrådet Chister Wahlbäck, som ingick i gruppen.

Deltog gjorde även naturturismföretagare och företrädare för Naturskyddsföreningen och olika naturvårdsprojekt.

Gruppen efterlyser en mer saklig debatt om rovdjuren. En diskussion som grundar sig på fakta och bidrar till biologisk mångfald och ekologisk utållighet.

Som den här gruppen ser det, är vargen på många sätt en tillgång för Dalarna.

- Tack vare vargen är vi världskända. Dalarna finns med bland tigrar och isbjörnar som ett intressant resmål i ekoturism-sammanhang, säger Christer Wahlbäck.

- Det här går att exploatera ännu mer än vad som redan görs. För vissa delar av länet, kan det innebära ytterligare en möjighet att överleva, fortsätter han.

Christer Wahlbäck efterlyser också korrekta fakta i diskussionen kring vargen.

- Ju mer hysterisk debatten blivit, desto fler rena falsarier har kommit in. Folk skräms till och med för att gå ut i skogen. Det är ju fullkomligt befängt. Vargen skyr människan, säger han.

Christer Wahbäck och de övriga i gruppen har all respekt för bland annat jägarnas oro för sina hundar.

- Varje incident är oerhört tragisk och allvarlig. Men även detta måste sättas in i större sammanhang, säger han,

Gruppens budskap var också att den nuvarande rovdjurspolitiken fungerar bra och ger god balans i naturen och mellan olika intressen.

Landshövding Ingrid Dahlbergs och länsstyrelsens ambition är att få till en bred diskussion, där de olika sidorna i vargfrågan kan tala med varandra. Naturgruppen upplevde fredagens möte som mycket positivt.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons