Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen i konflikt med människan!

Annons

Låt mig först klargöra att vargen inte är utrotningshotad och den ska naturligtvis finnas, men inte i sådana områden att den kommer i konflikt med människor. Att ha en livskraftig vargstam i mellansverige är helt absurt.

Låt mig förklara problemen och konsekvenserna, som romantiseringen av vargen medför.

Vargen har aldrig och kommer aldrig att kunna leva nära inpå människan på grund av sitt beteende.

Vargen har i alla tider tagit människor (speciellt barn) när mattillgången varit dålig. Det finns dokumenterat förr och i modern tid.

Låt mig bara ta några händelser:

År 1821 tog vargen nio barn i Dalarna och Gästrikland. Åren 1881-82 var det 22 barn som fick sätta livet till i Tammerfors och Åbo i Finland.

Detta förnekas av vargälskare och forskare. Man kan fråga sig vad prästerna hade att vinna på att ljuga om dödsorsakerna i kyrkoböckerna?

Det händer i dag att vargar anfaller människor i Alaska men inte alls i samma utsträckning som till exempel i Indien.

När vilttillgången tryter (mattillgången) så dör vargen eller får mindre kullar. Detta är normalt liksom för vår rävstam. Ett dåligt sorkår innebär färre rävar.

Men på ett sätt skiljer sig vargen från andra vilda djur som björn, lo och järv, eftersom vargen är ett flockdjur. Tillsammans ökar driften och självförtroendet att döda även människor.

Låt mig nu jämföra mellansverige med Indien. Varför? Jo, bara för att vargen lever nära inpå människan.

Från april 1993 till april 1995, i Hazaribagh i Indien, dödades 80 barn av fem vargflockar, attackerna skedde mestadels mellan klockan 17.00 till 19.00. 89 procent av barnen var mellan tre till 11 år, 57 procent var flickor.

År 1996, i State Of Uttar Pradesh, dödades 33 barn och 20 skadades av vargar. Detta är väl dokumenterade och bekräftade uppgifter av John F. Burns. C. N.Y. Times news service Banpirpur India som finns lättillgängliga på internet (sök på wolf attacks).

Det värsta året var 1878, då dödades 624 människor i samma område. (Källa: British Official).

Listan kan göras mycket längre. Men i dessa nämnda fall var enligt eniga forskare orsakerna att viltillgången var så liten i skogen (inte rabies). Vargen måste därför söka sig till tamboskap där helt naturligt människor finns.

Detta kommer också att hända inom en snar framtid i Sverige när älgar och rådjur är ett minne blott. Som exempelvis i Åmot i Gästrikland där älgtilldelningen för jaktlagen sjönk från sex älgar per 1 000 hektar till 0.6 älgar per 1 000 hektar på bara ett år.

Anledningen var att en vargflock på cirka tio individer hade sitt revir där. Jag tänker också på den ensamma varg i Väse i Värmland som dödade fem kalvar i en hage nära bebyggelsen bara för några veckor sedan.

Jakten är väl helt klart inte så betydelsefull som människoliv, men den innebär ett socialt likaväl som fysiskt och psykiskt välbefinnande för flera hundra tusen människor i Sverige.

Jakten med löshund är ett minne blott på grund av att vargarna tar hundarna. Här skiljer sig åsikter om orsakerna avsevärt igen.

Forskarna försöker framlägga att i de fall hundar har blivit vargdödade så har i nästan alla fall hundarna sökt upp vargen. De grundar sin uppfattning på att många olika hundraser har testats i vinter under bandspårning av vargar. Jag har själv testat med olika hundraser och vissa tuffa individer kan krypande på marken med slakt band följa sakta efter bara för att husse är med. Sådana hundar springer åt andra hållet när de känner vargvittring i skogen.

Alla som har lite förnuft vet att minst 95 procent av alla jakthundar inte söker upp vargar när de är ensamma.

Forskare hävdar också att man ska förse hundarna med ett speciellt tagghalsband. Men det fungerar inte. En ensam hund har ingen chans i alla fall. Det måste till en hel flock hundar med tagghalsband som de sydeuropeiska fårhundsflockarna för att skrämma bort vargen.

Om den här vargpopulationen fortsätter i samma takt som nu, finns det ingen barnfamilj som kan (vill, törs) vistas obeväpnad i skog och mark.

När vargen är hungrig så måste den äta och med den stora dådkraft (flockdjur) som jag beskrev tidigare kommer tyvärr tamdjur och människor, i första hand barn, att falla offer.

Jag vill klargöra att vargarna i Indien, Alaska, Ryssland och Kina har samma instinkt som de svenska vargarna och att tro att den inte ska anfalla människor när maten tryter är helt fel.

Jag är helt övertygad om att vargen har planterats in i mellansverige. Det finns så många incidenter och fakta som talar för det.

Skulle uppgifter komma fram att vargen är inplanterad så faller hela projektet.

I Grekland, Spanien och Italien jagas vargen i vissa områden hela året. Så att påstå att vargen är utrotningshotad är helt fel.

Jag grundar mina påståenden på sunt förnuft och ett stort natur/viltintresse och genom alla de människor och kulturer jag har haft möjlighet att träffa under 18 års idogt resande i hela världen.

KENNETH ERIKSSON

Mer läsning

Annons