Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen i byn - var en räv

Annons

Det konstaterar doktoranden Jens Karlsson från Viltskadecenter på Grimsö, som de senaste fyra veckorna kartlagt vargarnas rörelser i närheten av byn Östanvik.

Det har han gjort med anledning av byns mjölkbönders ansökan hos Naturvårdsverket om att få skjuta de två mest närgångna vargarna. Något han inte tror skulle få avsedd effekt, då det är vargar från tre revir som rör sig alldeles utanför byn.

- När det gäller Furudalsreviret tyder det mesta på att valparna håller på att skingras och att det är på väg att upphöra, säger Jens Karlsson.

Tiken sköts i höstas och av de nio valpar som fanns i början av säsongen verkar bara tre finnas kvar.

Jens Karlsson har kartlagt vargarna tillsammans med personal från länsstyrelsen och fått ovärderlig hjälp från byborna.

I går kväll redogjorde han för vad han kommit fram till vid en sammankomst med de boende i Östanvik.

- Visst rör det sig många vargar alldeles utanför byn men det är inte så illa inne i bebyggelsen som tidigare gjorts gällande, konstaterar Jens Karlsson.

Då vargarna förutom från Furudalsreviret kommer både från Amungenreviret och Siljansringen är det svårt att nå resultat med skrämselaktioner.

Men då det i huvudsak är nötkreatur bönderna i Östanvik håller anser han att risken är ganska liten att vargarna ska gå till angrepp mot dem.

- Det skulle i så fall vara väldigt unga kalvar som löper risk och inte bör släppas ut direkt, säger Jens Karlsson.

När det gäller nötkreatur är det nämligen bara en handfull djur per år som angrips av varg i hela landet.

Det här är i grova drag vad Jens Karlsson kommit fram till under sina fyra veckors studier av varg-arnas rörelse i området. Med det som underlag ska nu Naturvårdsverket besluta i fråga om eventuell skyddsjakt.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons