Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargdebatten het för SVT

Annons

- Reaktionerna är ett eko av det glapp som finns mellan stad och land i den här frågan. Den väcker starka känslor, säger Dag Jonzon, reporter på Mitt i Naturen.

Under det halvtimmeslånga programmet den 24 mars fick tittarna följa försöken att komma i kontakt med en vargstam. Detta föranledde tv-tittare i Värmland att polisanmäla programmakarna för jaktbrott eftersom de "förföljde varg med bil, skoter och skidor".

Den delen av anmälan har prövats av åklagare i Falun, som lagt ner ärendet. Enligt åklagaren fanns ingen anledning att anta att programmakarna gjort sig skyldig till något brott. Vargarna höll sig för övrig skyggt undan.

Två inslag i Mitt i naturens varg-program berättade om de stora hoten mot vargen - inavel och tjuvjakt.

I det senare inslaget figurerade den husvagn i skogarna väster om Äppelbo, som polisen slog till mot i slutet på februari. Husvagnen misstänks ha koppling till olaga jakt och utredning pågår. Enligt ägarna används husvagnen till att vaka på räv.

I det här fallet ansåg Värmlands-familjerna att tv riktat falska anklagelser om tjuvjakt mot ägarna och polisanmälde programmakarna för förtal. Eftersom anmälan rör brott mot yttrandefrihetsgrundlagen har den överlämnats till Justitiekanslern, som inte hunnit titta på ärendet.

Från Dalarna fick Mitt i naturen-redaktionen också ta emot en del reaktioner. Bland annat för att man filmat inne i husvagnen utan att fråga ägarna om lov. För det har redaktionen bett om ursäkt på sin hemsida på internet.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons