Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargar rev får i Södra Löten

Annons

- Vi upptäckte det sent på eftermiddagen. Det kan ha hänt på natten men det kan faktiskt vara så att vargarna varit här på dagen trots att vi varit hemma på gården och arbetat. Jag körde med röjsågen ett tag, berättar Arne Thysk.

De hade 16 får i sin hage utanför sommarstugan i Södra Löten, som ligger tre mil väster om Lima nära gränsen till Värmland.

På lördagseftermiddagen upptäckte makarna Thysk att det inte stod rätt till med fåren. De var mycket oroliga.

En kontroll visade att två av djuren saknades och då de sökte i fårhagen fick de snart svar:

Där låg två av fåren ihjälbitna och delvis uppätna. Det ena låg bara något tiotal meter från gårdsplanen. Kropparna var fortfarande litet varma.

- Vi har haft en rovdjursexpert här och han konstaterade att det var minst två vargar. En varg kan inte äta så mycket som det blivit taget av de två rivna fåren, säger Arne Thysk, då han visar kadavren av de två rivna fåren.

Det finns tecken som tyder på att det kan finnas en vargkull i området kring Tisjön och skogarna mot Värmland. Här kunde man tidigare i år se spåren efter en löpande vargtik.

I höstas blev en jakthund offer för varg i samma trakt.

- Det är otrevligt med vargar så här nära inpå sig. Det går inte längre att jaga med lös hund i skogen och nu kan vi inte heller ha fåren säkert fast vi har dem hemma på gården, säger makarna Thysk som nu har för avsikt att söka tillstånd att skjuta vargar som angriper deras får.

- Här försöker vi leva i samklang med naturen och i stället tvingas vi kriga mot naturen. Usch, säger Gudrun Larsson Thysk.

- Jag är varghatare och det står jag för. Vargen håller på att bli en plåga för oss som bor på landsbygden och försöker med djurhållning. Det måste snart bli jakt på varg innan det blir alldeles olidligt, säger Arne Thysk.

På lördagskvällen tog makarna Thysk in sina får. För de två rivna fåren kommer Thysks att få ekonomisk ersättning.

Men nu ställs de inför kravet att sätta upp rovdjursstängsel med el för att skydda sina djur.

- Ersättningen är en sak, men det känns tungt att förlora djuren som är som nära vänner, nästan som husdjur. Och fåren är uppjagade och oroliga. De beter sig inte alls som de gjort innan vargarna slog till, säger makarna Thysk.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons