Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg mysteriet

Annons

Åter är Naturvårdsverket i färd med nya grepp i rovdjursfrågan. Nu är önskemålet att fånga in och "sätta ut" ryska vargar i bland annat Dalarna. Efter att forskare fram till nu inte velat ta risken för att "bli beskyllda för att syssla med utplantering", är det dags för extra ordinära åtgärder. Överheten ska än en gång ensidigt diktera villkoren! Vad de boende ute i bygderna tycker är ointressant.

Cirkulerande påståenden om att vargbeståndet i landet är resultatet av tidigare utplanteringar, har ihärdigt tillbakavisats som varande enbart skrönor. Nu framgår att förhoppningen vid Naturvårdsverket varit, att vargar från främst Ryssland på naturlig väg skulle hitta ner till stammen i Värmland och Dalarna. En förhoppning som inte infriats.

Detta faktum gör det än mer befogat att ställa frågan hur det kan komma sig att hundratals vargar numera finns i Dalarna och Värmland, trots att vargstammen ända fram till 1980-talet betraktades som utrotad? När det erkänns att vargar "på naturlig väg" inte tar sig runt Bottniska viken österifrån och "på naturligt sätt" vandrar vidare söderut, förefaller det ytterst märkligt att vargutvecklingen kan se ut som den gör.

På blott tjugofem år ska alltså vargstammen på naturlig väg tidigare ha nått en sådan storlek att Dalarna och Värmland i dag hyser flera hundra exemplar av arten, medan det konstateras att det numera över huvud taget inte sker någon naturlig invandring på det sättet.

Har vargen plötsligt ändrat beteende? Detta är i så fall sensationellt och måste betraktas som synnerligen egendomligt!

Kramdjur

Apropå ett kommande rovdjurscenter i Orsa Grönklitt. Sätt en grind eller sluss vid björn-, lo- och varghägnen där rovdjurskramarna kan gå in med sina barn och barnbarn för att fritt ströva och bekanta sig med sina vänner. En liten naturupplevelse utöver det vanliga.

STYGGA VARGEN

Mer läsning

Annons