Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg dödade älgkalv

Annons

I förra veckan dödade han en älg i skogarna ovanför Sågmyra. Det var en årskalv som fick sätta livet till.

Det gick snabbt. På trettio meters jaktsträcka hade varghannen släckt älgkalvens liv och skaffat sig mat för säkert två veckor.

Sedan vargen dödat älgkalven har han befunnit sig i närheten av sitt byte. Han har flera gånger varit fram för att äta av älgkadavret. Han har även flyttat sitt byte en bit från den plats där han dödade älgen.

På söndagen fanns vargen fortfarande i närheten av sitt matförråd och höll uppsikt över platsen där han slagit sitt byte. Att en älg blir slagen av en varg i Falu kommun är ytterst ovanligt. Vad känt är har det endast hänt en gång tidigare och det var ovanför Dössberget i Bjursås sommaren 2002 enligt John Eriksson i Mossbo, Bjursås, rovdjursansvarig i Falu jaktvårdskrets.

Det var John Eriksson som tillsammans med Berth Englund i Sågmyra fann den slagna älgen i skogarna mellan Hällgårdarna och Årboheden. Hela kommunens jaktlag hade rovdjursinventering under fredagen och lördagen. Så också Hällgårdarnas jaktlag i Sågmyra. Berth Englund och Kurth Pettersson i Hällgårdarnas jaktlag fann spår som de trodde kunde vara från en varg. Spåren fanns helt nära bebyggelsen i Hällgårdarna och de gick i riktning norrut mot Vidåsberget. Rovdjursexperten John Eriksson "Mossbo-John" kontaktades och på söndagsförmiddagen inledde John och Berth spårjakten på vargen.

I början använde de skoter när de följde spåren efter en skogsväg. När spåren vek av från vägen fick de följa spåren till fots, ofta i djup snö.

- Vargen höll sig omkring 200 meter framför oss, berättar John. Han hade hela tiden koll på var vi befann oss. Vi hade ingen ögonkontakt med vargen men spåren var färska och han stannade flera gånger för att pinka. Det var ingen tvekan om att det var en varghanne. Till slut fann vi den otillgängliga plats där vargen slagit sitt byte. Visst kan det se otäckt ut där en strid på liv och död utspelats på snötäckt mark. Men det här var ett snyggt jobb av vargen. Striden var över på trettio meter och älgkalvens lidande blev kort, fortsätter han.

Det är säkerställt att denna varg är en hanne. Han är ensam och han har inget revir. Han är förmodligen på genomresa för att finna tik och revir. Nu uppehåller han sig i närheten av sitt byte så länge det finns något kvar att äta. Sedan drar han förmodligen vidare på sin vandring. Nu är det smått om älg i närheten av bebyggelsen i Falu kommun. Det är därför som det är ovanligt med vargrivna älgar här.

- En varg blir aldrig förbannad, säger John Eriksson. När jag spårade honom nu så höll han bara koll på var jag var och vad jag hade för mig. Han gjorde ingenting annat. En björn kan ju bli arg och även en älg. Där kan man få se upp. Men vargen verkar ha ett bra psyke. Han håller bara koll. Så tar han ju sig mat också bara när han behöver. Men vem gör inte det. Däremot ger ju sig vargen på hundar som är i skogen, vilken ras det än må vara. Han kan ju också konsten att decimera älgstammen till förargelse för alla älgjägare. Men den här vargen kan vara i Dådran eller ännu längre bort om några dagar, avslutar han.

LEIF FORSLUND

Mer läsning

Annons