Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför varna för kontroll?

Annons

Det finns många anledningar till att polisen sätter upp trafikkontroller. Målet är dock att göra trafiken säkrare. Vi vill inte ha onyktra förare ute på vägarna.

Inte heller vill vi att obesiktade bilar ska kunna åka omkring hur som helst. Det tror jag att alla kan vara överens om.

Varför är det då på det viset att alltid när vi har en kontroll, så åker bilisterna och varnar varandra? Man blinkar med helljuset och viftar med händerna för att de mötande ska förstå att poliser är ute.

Är det för att grannen ska hinna få på sig bältet och bromsa ner farten? Eller är det bara av gammal hävd och tradition? Bältet ska du använda för din egen skull, inte för vår. Det är inte jag som flyger ur bilen vid en krock, det är du.

Inte heller är det jag som får böter för att du kör för fort. Alla vet att det är lag på bälte, alla vet att man inte får köra för fort. Då anser jag att man tar en medveten risk och då får man också stå för konsekvenserna.

Om vi nu vänder på det härmed att varna andra trafikanter. Några av skälen till att vi har kontroller är självklart att kolla nykterhet, bälte och hastighet. Men nu är det så här att bovar och banditer också åker bil.

Tänk om en tjuv precis har gjort inbrott i din villa och är på väg därifrån med allt du äger och har. Då möter han dig som blinkar och vinkar. Han fattar att det är en kontroll och vänder eller tar en annan väg. Hade han fortsatt så är risken stor att vi hade sett godset.

Vi hade kunnat göra en husrannsakan i bilen och tjuven hade gripits. Eller du kanske möter en rattfylla. Han blir nervös och tar en annan väg. På den vägen kanske dina barn är på väg hem från en kompis. De går eller cyklar och det är mörkt ute. Tyvärr så kommer det en rattfyllerist bakom dem. Tragedin kan vara ett faktum. Hade du inte varnat, så hade han inte kommit längre än till kontrollen. Det kan vara så att bovar som är kända för oss är ute och åker. Vi säger att de har hämtat ett parti knark som de ska sälja till våra ungdomar. Om de tar en annan väg så får vi inte reda på att de har varit ute. Vi hade kanske kunnat stoppa dem redan där.

Listan kan göras hur lång som helst. Det är bara fantasin som sätter gränser. Om du fortfarande vill varna de du möter, så kan inte jag hindra dig. Tyvärr så hjälper du inte oss att försöka skapa större trygghet ute på vägarna. Om alla använde bälte skulle cirka 100 liv sparas varje år.

Varje dag kör cirka 14 400 förare berusade på våra vägar och gator i Sverige. För Dalarna är siffran uppskattningsvis 700 personer (enligt projektet "Avestablåset"). Tänk på det nästa gång du blir stoppad.

PERNILLA LINDBERG

Mer läsning

Annons