Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför super Jeppe?

Annons

Det var för tio år sedan som komedin Jeppe på berget uppfördes i Theaterladan första gången. Succén var total och året därefter uppfördes den igen.

- Så i år är det tio årsjubileum. Det är en av orsakerna till att vi spelar den igen. Och så dog Ludvig Holberg för 250 år sedan och så passar Jeppe på berget som hand i handsken i den här teatern, säger "Jeppe" själv, som spelas av Anders Pryd, Torsåker. Han regisserar även årets uppsättning.

- Dessutom är den aktuellare nu än någonsin med den pågående alkoholdebatten, inflikar Britta Calles-Jordan som spela Jeppes hustru Nille.

- Den försupne danske bonden Jeppe får en läropeng av sin arbetsgivare baronen och hans följe. Skämtet visar samtidigt hur farligt det kan bli när en enkel man får för mycket makt. En sensmoral som kan vara nog så aktuell i vår tid, säger Björn Sandvold.

Ensemblen ser ungefär likadan ut som vid uppförandet 1994-95. Samtliga är amatörer som brinner för teater. Björn Sandvold, Hedemora, spelar Jacob Skomakare, Nille gestaltas av Britta Calles-Jordan och kammartjänaren, Hans-Göran Berglund, Borlänge. Nya är Johan Wallmer, Torsåker, som spelar Erik lakej, och så har den tidigare kapellmästaren Carl-Erik Johansson, Hedemora, fått äntra scenen i rollen som baronen.

Dessutom har "skvallertanterna" Birgitta Hellgren, Säter och Britta Hällman, Hedemora, tillkommit. De framför bland annat sånger med texter som skrevs till de tidigare uppsättningarna till musik av Bellman.

Den 10 juni har Jeppe på berget nypremiär, och det blir sex föreställningar.

Bakom teaterarrangemanget står Föreningen Hedemora gamla theater. För scenografin står Göte Norstedt, ljusmästare är Tommy Nilsen, scenmästare Tommy Runesson med assistent Tommy Asplund. För den musikaliska inramningen står Björn Abrahamsson.

- Men frågan om varför Jeppe super får inget svar. Det finns inget givet svar, säger Britta Calles-Jordan.

EVA LANGEFALK

Mer läsning

Annons