Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför slumpas attraktivt hus bort

Annons

Fredagen 6 februari kunde vi i Mora Tidning läsa om Stadsarkitektkontorets flytt till före detta Ryssahuset. Fastigheten, där Stadsarkitektkontoret nu är beläget, kommer att säljas, troligen till dataföretaget Pima Networking. Vad som förundrar, i dessa tider av ekonomisk kris, är varför Mora kommun inte begär in anbud på fastigheten.

Man säger att fastigheten kommer att säljas till ett marknadsmässigt pris. Men vem avgör vad som är marknadsmässigt? Säljer jag mitt hus är jag naturligtvis intresserad av att få bra betalt för det (såvida jag inte säljer till släkting eller god vän, och ekonomiska intressen kommer i andra hand).

Genom att visa upp huset för många, sätta ett utgångsbud och sedan låta alla intressenter bjuda på det försäkrar jag mig om att få så bra betalt för det som möjligt - mycket enkelt och i mitt tycke väldigt självklart. Dessutom i högsta grad marknadsmässigt! Presumtiva köpare, vilket de än månde vara, får helt enkelt i konkurrens med andra betala vad det kostar.

Faktum är att det är jag, tillsammans med övriga skattebetalare i kommunen, som är ägare till denna fastighet. Anser kommunen att fastigheten måste säljas är vi nog alla intresserade av att få högsta möjliga betalning för den!

Så varför väljer Mora kommun att avstå från anbud? Med tanke på husets centrala läge och dess yttre - snyggt och välskött - torde det knappast vara svårt att hitta intresserade köpare. Vad gör Pima Networking så speciellt att man väljer att avstå från andra eventuella intressenter?

Då våra politiska ledare har gjort klart för oss att Mora kommun i dag behöver vart-enda korvöre som kan skrapas ihop, vore det således oansvarigt att sälja en attraktivt fastighet för mindre än vad som är möjligt. Skulle gärna se ett anbudsförfarande som genererar lite mer kapital till vår gemensamma kassa. Inte minst när kommunens ekonomichef Ulla Dahlberg på kommunens hemsida låter förklara att kommunernas ekonomiska läge inte kommer att bli bättre, och att vi måste anpassa oss till det utrymme vi har.

Mora kommun väljer dock att "slumpa" bort en attraktiv fastighet samtidigt som åldringsvård, skola, barnomsorg och andra kommunala verksamheter får stryka på foten. I vad ligger logiken?

GUNILLA OLSSON

Mer läsning

Annons