Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ska vi straffas?

Annons

Den här veckan genomför Svenska Celiakiförbundet, SCF, och dess läns- och lokalföreningar en kampanj över hela landet. Målsättningen är att genom information skapa bättre förståelse och kunskap om glutenintolerans.

Judith Dahlin Klein är ordförande i Celiakiföreningen i Dalarnas län. Hon är själv inte glutenintolerant men tre av hennes närstående är drabbade.

- Förbundet har jobbat i 20 år för rättvisa regler. Under den tiden har socialministrar som avlöst varandra lovat bättre regler men ingenting har hänt, säger hon.

För den som är glutenintolerant finns ingen medicin. Det enda som hjälper är specialkost som är fri från vete, råg och korn. Till skillnad från vissa allergier som man kan växa ifrån är glutenintolerans ett livslångt tillstånd.

Den glutenfria specialkosten innebär merkostnader för den glutenintolerante, merkostnaden rör sig från 5 000 kronor upp till 10 000. Glutenfria livsmedel är 300 till 600 procent dyrare än vanliga livsmedel och enligt SCF är Apotektes utbud i särklass dyrast. Exempelvis kostar Apotekets glutenfria digestivekex 1 186 procent mer än de vanliga digestivekex i livsmedelsbutikerna.

- Men det finns inget högkostnadsskydd. Apoteksbolaget och staten skor sig på oss, de får in miljoner i moms, säger Judith Dahlin Klein.

Barn upp till 16 år får 120 kronor i bidrag per uttag och recept på basvaror via apoteket. Till basvaror hör pasta, mjöl och knäckebröd.

- Men för övriga är ålder och bostadsort helt avgörande. Det råder stora skillnader mellan landstingen. I Dalarna subventioneras 70 procent av apotekskostnaden medan vissa landsting inte ger någon subvention.

Som ett led i kampanjen har Celiakiförengen aktiviteter i Kupolen i Borlänge nu på söndag. Föreningen ska informera och samla in namnunderskrifter som ska skickas till socialministern.

- Dessutom ska vi sätta ihop världens inofficiellt största glutenfria tårta som kan avnjutas på plats, den smakar som en vanlig tårta, säger Judith Dahlin Klein.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons