Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför måste ja-sidan ha så bråttom

Annons

Kampen om rösterna rasar vilt inför folkomröstningen gällande EMU-frågan: ja eller nej till anslutning för Sverige?

Metoderna för att "övertyga" hårdnar på båda sidorna, och allt grövre och osakligare argument används som propagandamedel. Göran Persson "lovar" tusentals kronor i lägre omkostnader för villaägare. Han trycker på hur skönt och praktiskt det skulle bli att slippa växla till främmande valuta vid utlandsresor. Han förbjuder underställd personal att agitera för nej, och nu senast har han lyckats med att övertyga LO-ledningen att gå med på att officiellt publicera en gemensam samsyn i EMU-frågan, det vill säga ett ja tillsammans med den socialdemokratiska ledningens styrelsebeslut. Hur sedan varje enskild partimedlem eller LO-medlem röstar den 14 september, kan förstås Göran Persson inte veta något om, när det väl kommer till kritan.

Widar Andersson tycker ju för sin del, att det är odemokratiskt att rösta nej. Chefredaktör Göran Greider, s, tycker däremot, att ett ja leder till odemokratiska resultat.

Även nej-sidans tillskyndare har använt grova slagträn i EMU-debatten. Centerpartiets ledare Maud Olofsson har ansatts från många håll för sina "sympatier" för nej-sägare på den yttersta högerkanten och även för sina sympatier för Göran Perssons arbetskamrater på den politiska vänsterkanten. Någon annan sympati för dessa politiska ytterligheter än just viljan att rösta nej i september har väl förstås inte Maud Olofsson! Oklokt nog höll hon med den av henne inbjudna talaren i Almedalen, brittiska Jane Bush i denna talares stolliga jämförelser mellan EU:s utvidgning med EMU och Hitlers ambitioner på ett enat Europa med gemensam valuta.

Hitler tänkte väl sällan eller aldrig på en gemensam valuta! Hans ambitioner var ju framför allt att utrota den judiska rasen samtidigt som han ville skaffa "livsrum" (Lebensraum) för den överlägsna tyska ariska rasen, överlägsen alla andra raser. Hans yttersta ambition var snarare att bevisa, att han var "alla tiders största fältherre". Han kallade sig själv GRÖFAZ= der grösste Feldherr aller Zeiten! Att grunda en gemensam valuta i de ockuperade länderna var inte Hitlers huvudintresse, lika lite som hans ambition var att totalt rensa bort främmande element från det tyska språket. Detta skötte tyska språkvetenskapsmän om, med Hitlers goda minne visserligen, och de lyckades ju ganska bra med denna utrensning, tack vare att tiderna var helt annorlunda då med ett Tyskland i total isolering från omvärlden.

Men valutan! Såvitt jag känner till fick norrmännen använda sin egen valuta även under Hitlers ockupation 1940-1945. Så där var både Jane Bush och Maud Olofsson ute och snedseglade riktigt ordentligt!

Till sist några ord om vår utrikesminister Anna Lindh. Hon fick glänsande bifall för sina synpunkter i EMU-frågan vid sitt tal i Almedalen. Översvallande recensioner i pressen! Men även Anna Lindh kom med förtäckta hot, om vi inte ansluter oss till EMU med det snaraste. Hon påstod nämligen, att om vi inte svarar ja nu, så dröjer det ca 10 år, innan vi kan få en ny chans att ansluta oss till EMU.

Än sen då? Och vad vet hon om detta egentligen? Britterna drar ju på svaret i EMU-frågan och vill skynda långsamt, och det vore nog klokt också för Sverige att som engelsmännen "wait and see".

Tror verkligen Anna Lindh, att britterna skulle vägras anslutning, om de vill komma med om en 4-5 år? Lindhs åsikter om faran i att inte hoppa på EMU-tåget omedelbart, måste betraktas som vilande på lös sand. Dessa hot bör inte tas på allvar, och det vore ytterst olyckligt, om Anna Lindhs tal skulle skrämma presumtiva nej-sägare att gå och rösta ja mot sin egentliga övertygelse.

Oavsett om jag är trött på all reciprok pajkastning i EMU-debatten, som nu verkligen urartat, vidhåller jag mitt orubbliga beslut att rösta nej i den förvissningen, att Sverige liksom Storbritannien bör avvakta och se, hur saker och ting utvecklas i ett något längre perspektiv.

ERIK KORNING

Mer läsning

Annons