Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför köpte inte kommunen tingshuset?

Annons

Politikerna i arbetsutskottet fick veta att Anders Skoglund, Ludvika, köpt tingshuset för 3 250 000 kronor av multinationella GE Real Estate.

Nu var frågan om kommunen skulle utnyttja förköpsrätten. Men Bengt Andersson (m), Sören Finnström (s), Sten G Johansson (v), Ulla-Britt Mikaelsson (s), Kurt Josefsson (bop), Maria Pettersson (s) och Roger Stål (s) valde att avstå.

Om biblioteket är på väg till tingshuset vore det väl lämpligt att kommunen äger fastigheten?

-Det bedömdes att det kan vara en lika bra lösning att hyra lokalerna. Ekonomiskt sett kan det gå på ett ut, säger Jan-Erik Eriksson, mark- och planeringschef i kommunen.

Dessutom, påpekar han, måste vissa villkor vara uppfyllda för att förköpsrätten ska kunna användas.

-Förköp förutsätter ändrad markanvändning och det är väl tveksamt i det här fallet, säger Eriksson som tror att kommunen skulle fått bakläxa om ett förköp av tingshuset överklagats.

Hur som helst hade kommunen kunnat lägga ett högre bud på tingshuset och på det viset haft möjlighet att komma över fastigheten.

Jan-Erik Eriksson ser dock fördelar med att hyra lokalerna, bland annat slipper kommunen att investera i den ombyggnad som blir nödvändig om biblioteket ska hit.

Han uppger vidare att det från politiskt håll inte är uttalat att kommunen ska försöka komma i från hyrda lokaler. Går det att förhandla till sig förmånliga hyresnivåer är hyrda lokaler inget sämre alternativ än egna lokaler, resonerar han.

-Vi hyr en hel del lokaler, främst av Ludvikahem (det kommunala bostadsbolaget) men även en del annat, exempelvis hela Biskopsgården som vi hyr av landstinget.

Eriksson konstaterar att det redan på 80-talet fördes diskussioner om ett nytt bibliotek som ersättning för det som invigdes i Folkets hus 1959.

-I Folkets hus har biblioteket lokaler på flera plan och det är inte rationellt. På 80-talet talades det om att bygga nytt på ett par då obebyggda tomter i centrum men det drevs inte vidare till någon form av beslut.

Huruvida tingshuset skulle bli ett bra bibliotek vågar mark- och planeringschefen inte uttala sig om.

Han förmodar att tekniska förvaltningen kommer att bli involverad nu när kommunstyrelsen yttrat sig för att under nästa år lägga 100 000 kronor på en förstudie/utredning

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons