Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Varför kämpar de inte mot alla besparingskrav"

Annons

Högskolepersonal säger sig vara "grymt besviken" på hur frågan hanterats och studentkåren i Borlänge är också kritisk.

- Den här nedläggningen är tillsammans med indragningar på turistprogrammet det vi opponerar oss mest emot. De andra nedskärningarna är kanske rimliga, men det här är minst sagt beklagligt, säger Thomas Gustavsson, vice ordförande i Borlänge studentkår.

Han hoppas att högskoleledningen tänker om:

- Det finns ett enormt intresse för samhällsvetarprogrammet. Det är helt enkelt dåligt marknadsfört av Högskolan Dalarna, säger Thomas Gustavsson.

23 elever som haft samhälls-

vetarprogrammet i Borlänge som sitt förstahandsval inför hösten, får nu tänka om.

Bland studenterna på samhällsvetarlinjen är oron stor för att utbildningen kommer att utarmas när intagningen stoppas.

- Både studenter och bra lärare kommer att försvinna. Man kan undra vad som blir kvar, säger Åsa Dahlstrand, 34, som läser första året på samhällsvetarprogrammet.

- Vi som har familj och barn kan inte flytta till någon annan studie-ort. Frågan är om arbetsgivarna vill ha oss, om kvaliteten på vår utbildning sjunker, fortsätter hon.

Högskoleledningen har försäkrat studenterna att intagningsstoppet inte ska medföra några försämringar i deras utbildning. Men Åsa och många av hennes studiekamrater är skeptiska.

Det var bredden på utbildningen och möjligheten att få jobb inom flera olika arbetsfält som fick Åsa Dahlstrand att fastna för samhällsvetarprogrammet. Ett val hon inte har ångrat.

- Det här är en ny utbildning, vi är bara fjärde kullen. Det är så synd att de inte vill satsa på det här, säger Åsa och framhåller att ingen har kunnat visa att programmet går back ekonomiskt.

40 miljoner ska sparas och pengarna måste tas någonstans. Men Åsa och de andra samhällsvetarna undrar varför högskoleledningen inte kämpat hårdare mot sparkravet:

- De skulle dragit in kommuner och näringsliv och åkt till Stockholm med det stora artilleriet, i stället för att bara buga och be, säger Åsa.

Enligt högskolans vicerektor Andrew Casson är samhällsvetarprogrammet inte borta för alltid från Högskolan Dalarna. Det finns med i samma diskussion som sociala omsorgsprogrammet, som troligen kommer att slås samman med socionomprogrammet i framtiden.

Men det väcker också kritik bland eleverna, som menar att man inte bara kan smälta ihop de här utbildningarna.

- De är alldeles för olika. Ingen söker till samhällsvetarprogrammet för att att jobba inom äldreomsorgen, till exempel, säger Åsa Dahlstrand.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons