Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Varför får jag inget veta?"

Annons

Hela historien måste få ett avslut för att han ska kunna lämna den bakom sig. Annars kommer den att äta upp honom inifrån, menar Ali.

Allt handlar om en kväll när han arbetade i ett gatukök den 25 november förra året. En kvinna hade beställt och betalt för en kebab. När hon sedan fick den hävdade hon att hon också beställt en korv. Till slut blev hon så arg att hon kastade kebaben på Ali och kallade honom svartskalle och andra okvädingsord.

- Hon var berusad, men det är ingen ursäkt, säger han.

Polisen kom till platsen och kvinnan delgavs misstanke om ofredande och förolämpning.

Sedan hände inte någonting. Ali låg på och tjatade och fick till slut reda på att ärendet gått vidare till åklagare.

Han frågade också polisen om vad det stod i lagen om sådana här ärenden gällande straffskala. Han fick veta att böter och eventuellt skadestånd kunde komma i fråga. Eftersom han inte kände till vilken nivå man kan begära i skadestånd frågade han om råd.

- Men de kunde inte hjälpa mig. De sa att åklagaren skulle bestämma det. Men det har han inte gjort.

När han förra veckan ringde till åklagarkammaren berättade en sekreterare att kvinnan fått ett bötesföreläggande. Det beslutet togs den 27 december.

- Varför har jag inte fått veta något? Det är ju nästan två månader sedan.

Ali känner sig illa behandlad som brottsoffer, även om det hela kanske framstår som en bagatell. Han har fortfarande inte fått någon kopia på beslutet och den ansvariga åklagaren har inte gått att få tag på.

- Om inte jag får se en kopia, vem ska då göra det?

Kvinnan som kastade kebaben har ännu inte betalat sina böter.

- Det känns värre ju längre det går. Det känns orättvist från början till slut. Och det handlar inte bara om mig. Hände det med mig kan det hända i morgon med någon annan.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons