Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför byta adresser?

Annons

Jag och de mina har fått ny adress. Inte bara en utan tre stycken. Boningshuset naturligtvis, men dessutom även härbret och bagarstugan. Dock fick inte stallet där våra hästar huserar någon.

Före mitten av 1940-talet, då byn till 95 procent hade gemensam postlåda, kom breven fram på Månsta Älvdalen. Ibland bara på Månsta.

När alla senare skaffade sig egna lådor blev det ändring och vi fick adressen Box 831 Älvdalen. När posten några år senare öppnade kontor i Rot blev det Månsta Box 16 Rot, men den adressen försvann när posten i Rot upphörde.

Hur adresserna var under min 35-åriga bortovaro från Älvdalen minns jag inte. Nu är den Månsta 1350 Älvdalen.

Ibland kan det ju vara roligt med omväxling.

Nu verkar det inte bara vara adresserna som skall ändras, även gårds- och släktnamnen samt andra gamla benämningar skall försvinna. Troligen också bynamnen.

I Rot till exempel kommer inte ens en liten vägstump att heta något på Rot, enligt besked från kommunen. Till och med vägen från 71-an i Rot, samt närliggande vägar, skall få namnet Klittenvägen ända upp till Klitten.

I Brunnsberg skall vägar som i byn alltid haft älvdalska namn få svenska med tillägg. Skaulween där kommer att heta Skolvägen i Brunnsberg eftersom det finns en skolväg i Rot. Varför inte då Skaulween. I Västäng skall Stjieruolsween heta Skatvägen.

Att få ha kvar de gamla älvdalska namnen verkar vara tabu. Vad är då byggnadsnämndens protokoll värt då man där skrivit att man även får ha älvdalska namn?

Många med mig frågar varför inte myndigheterna, posten, polisen eller räddningstjänsten skall klara sina uppdrag om vägarna har älvdalska namn. Hur är de då kapabla att klara de verkligt svåra problem som de ställs inför?

Nej, jag tror inte att vi här är "dummare" än i övriga Europa. Det finns ju även märkliga namn på andra platser här i landet. Eller är det dags för namnbyte över hela vårt land.

Att ha kvar är ju också säljande genom sitt unikum. Namn är våra äldsta urkunder med mer än tusen år på nacken och dessutom lagligt skyddade. Liksom man värnar om övriga kulturarv skall man även värna namnen.

"Den som inte vet något om historien kommer inte att kunna ana framtiden", yttrade en gång en vis man.

Mats Elfquist ordförande

i Elfdalens hembygdsförening

Mer läsning

Annons