Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Varför blir tjejer kallade hora?"

Annons

Hon leder arbetsgruppen som består av politiker och tjänstemän. Efter ett halvår lämnas nu en delrapport.

I höst ska konkreta förslag presenteras.

Bland annat kan det bli tal om en festival eller mässa, riktade insatser till politiker, kommun-anställda och föräldrar, och att säkerställa att alla elever får undervisning i frågor som berör det här området.

Kommunen vill få igång en diskussion om synen på sexualitet, samlevnad mellan människor, attityder och respekt. Helt enkelt få ett bra klimat på skolor och i samhället i övrigt, där alla kan känna sig trygga.

- Vi ser olika uttryck i dag för hur man beter sig mot varandra. Det finns orättvisor, skillnader och brottslighet. Det skapar oro, säger Caroline Nyberg.

Kommunens kanslichef Anna Eriksson är med i arbetet:

- Attityder och värderingar är djupt förankrade hos oss, Ska man kunna påverka attityder handlar det om något som pågår ständigt. Man påverkas inte genom något jippo, menar hon.

Caroline Nyberg frågar sig varför det förekommer att tjejer kallas horor, att de riskerar att bli våldtagna. Hon frågar sig också varför killar har sämre betyg än tjejer.

- Attityder och värderingar är ingen tjejfråga. Det är en samhällsfråga.

Arbetsgruppen har gjort en inventering av vad som görs kring de här frågorna i Borlänge. Det har visat sig vara en hel del. Inom skolan, kyrkan och förenings- livet, bland annat.

- Det pågår massvis, varje dag, säger Nyberg som vill ge en eloge till alla som gör insatser i det tysta.

Kommunens brottsförebygg-are Sonja Sahlin vet att mycket görs ute på skolorna:

- Man ser det som självklart att jobba med de här frågorna.

Ett nätverk har bildats med personer som ser attityder och värderingar som viktiga inslag i det dagliga arbetet. Caroline Nyberg menar att arbetsgruppen har en viktig funktion i att stödja alla som redan gör insatser.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons